NG News

Ο Γιώργος Μουτεβελλής στον ngradio.gr

today31 Οκτωβρίου, 2014

Background
share close

Ο σκηνοθέτης Ο Γιώργος Μουτεβελλής θα είναι καλεσμένος στην εκπομπή “Ταξιδεύοντας με τις Τέχνες” με την Τόνια Μασουρίδου, αυτό το Σάββατο 1/11 στις 17:00 στον ngradio.gr.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950. Απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου το 1968, σπούδασε Αρχαιολογία, Προϊστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την φωτογραφία και αργότερα με την σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.

Το 1976 μετανάστευσε στην Ελλάδα και σύντομα παρουσίασε την σειρά φωτογραφιών «Οι Ρωμιοί της Πόλης στον Αϊ Γιώργη τον Κουδουνά» σε ατομική έκθεση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Εγκατεστημένος πλέον στην Αθήνα και σαν επαγγελματίας φωτογράφος, ασχολήθηκε κυρίως με τη διαφημιστική φωτογραφία. Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον του για τις ταινίες τεκμηρίωσης τον οδήγησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων της EDN (European Documentary Network) στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σεμιναρίων για την παραγωγή ιστορικών ντοκιμαντέρ που οργάνωσε η ΕΡΤ στην Αθήνα.

Το 2002 ξεκίνησε την καταγραφή της ομογενειακής πολιτισμικής κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, με τη δημιουργία σειράς ταινιών ιστορικής, θρησκευτικής και λαογραφικής θεματολογίας.Το ίδιο περίπου διάστημα άρχισε να αποτυπώνει φωτογραφικά όλους τους Ιερούς Ναούς και τα Αγιάσματα που λειτουργούν ακόμα στην Πόλη. Η σειρά εκδόθηκε σε μορφή ετήσιων ημερολογίων τοίχου με τίτλο «Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης» και ολοκληρώθηκε το 2011.

Ο Γιώργος Μουτεβελλής μέσα από την παρουσίαση των ομογενειακών μνημείων και προσκυνημάτων, που με πείσμα αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου, ανιχνεύει την διαχρονική αλλά δυσδιάκριτη πλέον ρωμαίικη παρουσία στην Κωνσταντινούπολη. Αποτολμά την μαρτυρία μιας εποχής που πέρασε, συνδυάζοντας δημιουργικά τη νοσταλγία με την ελπίδα μιας αναγέννησης.

Η φιλμογραφία του Γιώργου Μουτεβελλή:
2003: «Διπλή Μνήμη» 27′ (Συνεργασία Νίκη Τσιλιγκίρογλου)
2005: «Τα Θαυματουργά Αγιάσματα της Πόλης» 26′
2005: «Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως» 27′
2008: «Στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου» 27′
2008: «Η Παναγία των Βλαχερνών στην Κων/πολη» 27′
2008: «Το Καμάρι του Γένους» 27′
2009: «Ο Ταξιάρχης του Μεγάλου Ρεύματος» 26′
2010: «Ο Άγ. Δημήτριος και το Ιερό Αγίασμα στην Ξηροκρήνη» 26′
2012: «Ο Άγ. Νικόλαος της Αγιάς και η συνοικία Τζιμπαλί» 26
‘2012: «Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα» 27’

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%