NG News

Η παρουσίαση του βιβλίου “Ηπειρώτικο Μοιρολόι” του Christopher King

today6 Δεκεμβρίου, 2018

Background
share close

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, παρακολούθησα την παρουσίαση βιβλίου του Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher King) που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

Ο Κρις ετοιμαζόταν μέρες για αυτή τη βραδιά. Όλα πήγαν κατ’ ευχή. Η αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» ήταν γεμάτη από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στη σκηνή ένα τραπέζι με μία κονσόλα, ένα πικ απ και μερικοί πανέμορφοι δίσκοι 78 στροφών.

Ο Κρις κάθεται στο κέντρο της σκηνής, δεξιά του η Μαριλένα Καραμολέγκου και στα αριστερά ο Θάνος Σαμαρτζής , εκδότες του οίκου Δώμα.

 

 

Στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, δηλαδή το καλοκαίρι, τέλη Αυγούστου, ο Κρις μου έλεγε καθώς διάβαζε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο του, ότι δεν μπορεί να το πιστέψει πως έγραψε τόσα πολλά πράγματα. Δεν κατάλαβε πότε ξεκίνησε και πότε τελείωσε η συγγραφή αυτής της πολύτιμης μουσικολογικής, ανθρωπιστικής και πολυπολιτισμικής κατάθεσης του Κρις, που προκύπτει από μελέτη χρόνων και την αστείρευτη αγάπη του για την παράδοση.

Το βιβλίο έχει τίτλο Ηπειρώτικο Μοιρολόι. Μέσα σε αυτό, ο Κινγκ εξιστορεί την προσωπική του σχέση με την ηπειρωτική μουσική και τις εμπειρίες του από την επαφή του με τους κατοίκους του χωριού Βίτσα, στα Ζαχοροχώρια.

Γράφει για την ιστορία της Ηπείρου, για τα πανηγύρια, τα τσίπουρα και τους τσιγγάνους οργανοπαίχτες, για τα συλλογικά βιώματα και τις κοινές αναμνήσεις.

Επίσης κάνει τη σύνδεση μεταξύ της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και της μουσική παράδοσης των αφροαμερικανών του Νότου.

Στην παρουσίαση ο Kινγκ έδειξε αυτήν τη σχέση παίζοντας στο κοινό πρώτα το ορχηστρικό μοιρολόι του Αλέξη Ζούμπα, το οποίο είναι άρυθμο , με το συγκλονιστικό βιολί του Ζούμπα, και μετά το επίσης άρυθμο Dark Was the Night, Cold Was the Ground του Blind Willie Johnson.

Οι ακροατές του NGradio είναι εξοικειωμένοι με τον Κρίστοφερ Κινγκ  και τις απόψεις του για τη μουσική, ύστερα από μία σειρά δώδεκα ραδιοφωνικών εκπομπών που μας χάρισε μέσα στο 2016/2017. Οι εκπομπές αυτές, ένας αληθινός θησαυρός, περιλαμβάνουν τόσο ηπειρωτική μουσική , όσο και ελληνική μουσική από άλλες περιοχές, αμερικάνικα blues, country, αναφορές στη μουσική από τη Βουλγαρία, τη Λαπωνία, την Αλβανία, από Τσιγγάνους καθώς και από Ινδιάνους. Τις εκπομπές αυτές θα τις βρείτε στο μπλογκ του στη σελίδα του NGradio:  https://ngradio.gr/category/blog/chris-king/

Σε λίγες μέρες, ο NGradio θα κυκλοφορήσει βίντεο, στο οποίο ο Κρίστοφερ Κινγκ διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του, με την αντίστοιχη μουσική επένδυση.

 

|Γράφει η Χαρούλα Νικολαΐδου|
|Φωτογραφία: Σοφία Κάκκου|

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%