Πολιτισμός

Ο Κώστας Γαβράς ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

today13 Οκτωβρίου, 2018

Background
share close

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς ανακηρύχθηκε από τη σύγκλητο του Εθνικού  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επίτιμος διδάκτωρ στο Τμήμα  Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Την πρωτοβουλία για την τιμητική αυτή διάκριση είχε ο Δημήτρης Roboly, αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο ΕΚΠΑ.

Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε το 1933 και είναι έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου, που ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Οι περισσότερες ταινίες του έχουν πολιτικό περιεχόμενο, με πιο γνωστή το «Ζ»(1969). Το 2013 έγινε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Κινηματογράφου στο ΑΠΘ, ενώ είναι πρόεδρος της  Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1969 για το «Ζ», ενώ το 1982 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών για τον «Αγνοούμενο». Έχει επίσης κερδίσει το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1975 (Ειδικό δικαστήριο), τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 1990 για το «Μουσικό κουτί», ενώ τo 2002 σκηνοθέτησε την ταινία Αμήν, κερδίζοντας Βραβείο César καλύτερου σεναρίου την επόμενη χρονιά.

Πηγή: elculture.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%