Τεχνολογία

Δέρμα – οθόνη μετρά το οξυγόνο στο σώμα

today21 Απριλίου, 2016

Background
share close

Ένα πολύ εύκαμπτο ηλεκτρονικό «δέρμα» δημιούργησαν επιστήμονες στην Ιαπωνία, το οποίο, όταν προσαρμόζεται στο σώμα, μπορεί να μετρήσει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα και να το δείξει αλλάζοντας απόχρωση.

Το «δέρμα» από πολυμερή υλικά, το οποίο είναι μια ψηφιακή οθόνη OLED (οργανική φωτοδίοδος) με πάχος περίπου δύο μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), διαθέτει μικρο-ηλεκτρονικούς αισθητήρες και χρωματίζεται με διάφορα χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο) ανάλογα με το επίπεδο του οξυγόνου.

Μια μελλοντική χρήσιμη εφαρμογή του ηλεκτρονικού δέρματος θα είναι να παρακολουθεί το επίπεδο του οξυγόνου στα διάφορα όργανα στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και για άλλες βιοιατρικές εφαρμογές.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τακάο Σομέγια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances» δήλωσαν ότι το επόμενο βήμα θα είναι να εμφανίζονται αριθμοί και γράμματα πάνω στο δέρμα. Το μεθεπόμενο βήμα, κατά τον Σομέγια, θα είναι τέτοια δέρματα-οθόνες κολλημένα πάνω στο σώμα μας να δείχνουν τα συναισθήματά μας, το στρες μας κ.α.

Πηγή: Newsbeast

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%