Τεχνολογία

Για πρώτη φορά, η Microsoft δημιουργεί τo δικό της Linux kernel

today18 Απριλίου, 2018

Background
share close

Η ανακοίνωση του Azure Sphere, ενός νέου συστήματος της Microsoft που προσφέρει ασφάλεια στους λιλιπούτειους επεξεργαστές που βρίσκουμε σε έξυπνες οικιακές συσκευές, IoT παιχνίδια και άλλα gadgets, έκρυβε μια τεράστια έκπληξη.

Για τη λειτουργία της νέας της IoT υπηρεσίας, η Microsoft προχώρησε στην ανάπτυξη όχι μόνο του δικού της Linux Kernel αλλά και της δικής της διανομής Linux , του λειτουργικού συστήματος το οποίο αποτελείται από ελεύθερο λογισμικό, και το οποίο πριν πολλά χρόνια η Microsoft το θεωρούσε ως τη μεγαλύτερη απειλή των Windows. «Μετά από 43 χρόνια, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνουμε ότι θα διανέμουμε τη δική μας έκδοση του Linux Kernel» δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith σε εκδήλωση της εταιρείας στο San Francisco. Για τη Microsoft, το γεγονός ότι τα περισσότερα νέα gadgets ενσωματώνουν επεξεργαστή, αποτελεί σοβαρό θέμα για προβληματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το συμβάν με την τεράστια κυβερνοεπίθεση το 2016 σε web κάμερες που δεν είχαν την απαραίτητη ασφάλεια, κάτι που οδήγησε στην απενεργοποίηση για αρκετές ώρες πολλών ιστοσελίδων. Δύο χρόνια μετά, ο κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει έξυπνα gadgets, με την ασφάλεια όμως να παραμένει πολλές φορές σε χαμηλό επίπεδο.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, το Azure Sphere υιοθετεί μια διαφορετική τακτική που περιλαμβάνει hardware, software και το cloud. Για το hardware, η Microsoft έχει σχεδιάσει έναν πιο δυνατό μικροεπεξεργαστή, τον οποίο μάλιστα θα διαθέσει δωρεάν σε κατασκευαστές τσιπ. Στον τομέα του λογισμικού, το Azure Sphere OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Linux και το οποίο θα τρέχει στα συγκεκριμένα τσιπ. Σύμφωνα με τον Smith, «αν και η Microsoft είναι η εταιρεία των Windows, μια πλήρης έκδοση του συγκεκριμένου λειτουργικού ήταν αρκετά μεγάλη και δύσχρηστη για τα συγκεκριμένα σχέδια της εταιρείας». Σε ότι αφορά το cloud, το τσιπ και το λειτουργικό σύστημα θα ενσωματωθούν στην υπηρεσία ασφαλείας Azure Sphere η οποία έχει σχεδιαστεί για να κρατάει ενημερωμένες τις συσκευές με όλες τις εκδόσεις ασφαλείας που κυκλοφορούν γι’αυτές για τουλάχιστον 10 χρόνια. Το πρώτο σχετικό hardware θα πρέπει να το περιμένουμε μέσα στη χρονιά.

Το να αναπτύσσει η Microsoft τη δική της έκδοση του Linux μπορεί να ακούγεται περίεργο όμως αρκετοί ανέμεναν μια τέτοια κίνηση ειδικά μετά τις πρώτες δηλώσεις του Satya Nadella, ο οποίος αναλαμβάνοντας CEO της εταιρείας το 2014, δήλωσε ότι «η Microsoft αγαπάει το Linux». Από τότε η Microsoft έχει προσθέσει υποστήριξη του λειτουργικού στην clould πλατφόρμα του Azure,  έχει κυκλοφορήσει τον SQL Server ενώ έχει επιτρέψει και την ενσωμάτωση διαφόρων εκδόσεων του στα Windows 10. Το 2015 η εταιρεία προχώρησε στην ανάπτυξη μιας πολύ μικρότερης τεχνολογίας που βασίζεται στο Linux, ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου ελεύθερου λογισμικού. Όμως για πρώτη φορά ανέπτυξε τη δική της έκδοση του Linux Kernel το οποίο και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο ενός σημαντικού προϊόντος της.

 

Πηγή: insomnia.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%