Τεχνολογία

Η νέα ταυτότητα και το διαβατήριο θα περάσουν και στο smartphone

today9 Δεκεμβρίου, 2021

Background
share close

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση των δύο πιο σημαντικών εγγράφων ταυτοποίησης, τα οποία θα περάσουν στο smartphone μας.

Αρχικά, το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται όλα τα παιδιά να αποκτήσουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ενώ στο ψηφιακό wallet που ανακοίνωσε ο Υπουργός θα υπάρχουν υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης αλλά και η ταυτότητα. Πρόκειται για το επόμενο βήμα που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του wallet στα smartphones, όπως έχει ήδη γίνει και με τα ψηφιακά πιστοποιητικά covid-19.

Η ταυτοποίηση, η ταυτότητά μας ουσιαστικά, θα πρέπει να περάσει στα κινητά μας τηλέφωνα. Αυτό συμβαίνει ήδη για τα πιο πολλά, ακόμα και για τη μεταφορά χρημάτων. Και συμβαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι συνέβαινε στην κατάσταση που προσπαθούμε σήμερα να υπερβούμε, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της διαρκούς χρήσης πιστοποιητικών στο χαρτί.

Ο Υπουργός σημείωσε πως όταν ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων ολοκληρωθεί, η νέα ταυτότητά των πολιτών θα μπορεί να περάσει πλήρως και στα κινητά. Η συγκεκριμένη πάντως ενέργεια όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει προς τα τέλη του 2022 ενώ πιο γρήγορα θα επιτευχθεί η ψηφιοποίηση του διαβατηρίου, το οποίο ο καθένας θα μπορεί να έχει στο smartphone του σε έγκυρη ψηφιακή μορφή. Ακόμα το πρώτο τρίμηνο του 2022 όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ενώ τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η χορήγηση 656.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημόσιους υπαλλήλους και σε πολίτες που θα το ζητήσουν.

Ακολουθούμε μια στρατηγική ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών με πολύ αυξημένο επίπεδο ασφαλείας από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας, από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Ξεκινήσαμε το Μάρτιο του 2020 με την ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ίσως δυο πιο συχνές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, που είχαν τη διάσταση του γνησίου της υπογραφής στον πυρήνα τους. Συνεχίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες με το γνήσιο της υπογραφής σε οποιοδήποτε έγγραφο, καθώς και στα ιδιωτικά συμφωνητικά». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές γίνεται με πρόσθετες μέριμνες ασφαλείας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στον χώρο της δικαιοσύνης όπου σύμφωνα με το «Σχέδιο Ελλάδα 2.0» είναι ένα μεγάλο κομμάτι που περιλαμβάνει έργα για την επιτάχυνσή της μέσω της ψηφιοποίησης. Έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να δημοπρατούνται με τον κ. Πιερρακάκη να είναι αισιόδοξος ότι θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων.

Πηγή

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Τεχνολογία

Ameca: Το ανθρωπόμορφο ρομπότ με τις απίστευτα αληθοφανείς εκφράσεις προσώπου

Η Engineered Arts σχεδίασε και κατασκεύασε το ανθρωπόμορφο ρομπότ Ameca, το οποίο παρουσιάστηκε σε ένα video να κάνει πολλές ανθρώπινες εκφράσεις στο πρόσωπο του, όπως είναι εκείνες της έκπληξης, της στεναχώριας και της χαράς. Στο video, η Ameca φαίνεται να «ξυπνάει», καθώς στο πρόσωπό της φαίνεται ένας συνδυασμό σύγχυσης και απογοήτευσης, όταν ανοίγει τα μάτια της. Στη συνέχεια, η Ameca αρχίζει να κοιτάζει τα χέρια της, ανοίγει το στόμα της […]

today9 Δεκεμβρίου, 2021

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%