Τεχνολογία

Νέες μπαταρίες 10 φορές πιο ισχυρές σύντομα στην αγορά

today27 Ιανουαρίου, 2021

Background
share close
H τεχνολογία των μπαταριών έχει μείνει αρκετά πίσω συγκριτικά με άλλους τομείς τεχνολογίας που απολαμβάνουμε σήμερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι φορητές συσκευές να μην διαθέτουν ακόμη μεγάλη αυτονομία και να χρειάζονται συνεχώς φόρτιση για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας μας. Μία ομάδα ερευνητών δουλεύει πάνω σε μία νέα επαναφορτιζόμενη μπαταρία οξειδίου του αργυρού-ψευδαργύρου, που υπόσχεται 10 φορές μεγαλύτερη απόδοση από τις μπαταρίες της αγοράς σήμερα. Πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μπαταρίας είναι, επίσης, πώς η κατασκευή της είναι εύκολη, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα, οι μπαταρίες πρέπει να κατασκευάζονται σε συνθήκες κενού και απολύμανσης, σε ιδανικές εργαστηριακές συνθήκες. Αυτό δεν είναι απαραίτητο για τη νέα μπαταρία.

Οι δυνατότητες της μπαταρίας

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο και της εταιρείας ZPower, αναφέρουν πως οι μπαταρίες τους μπορούν να σχεδιαστούν γύρω από τα ηλεκτρονικά, αντί τα ηλεκτρονικά να χρειάζεται να σχεδιαστούν γύρω από τις μπαταρίες. Η χωρητικότητα αυτής της καινοτόμου μπαταρίας είναι 50 milliamp ανά τετραγωνικό εκατοστό σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει πως η απόδοση της είναι 10-20 φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη χωρητικότητα των τυπικών μπαταριών ιόντων λιθίου. Στην ίδια ακριβώς επιφάνεια μπορεί κανείς να αποθηκεύσει 5-10 φορές περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει πολύ περισσότερες ώρες θέασης βίντεο στο YouTube, σειρών και ταινιών στο Netflix, ατελείωτο online gaming, διασκέδασης στο NetBet casino, συνομιλιών στα κοινωνικά δίκτυα κλπ.

Κάτι το οποίο δεν έχουμε ξαναδεί στην αγορά

Η νέα μπαταρία έχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη μπαταρία υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στην αγορά και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές συσκευές, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα. Καθώς η τεχνολογία 5G και οι απαιτήσεις των συσκευών σε ενέργεια χάνονται λόγω των χαρακτηριστικών τους, η μπαταρία αυτή αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση για τις ασύρματες συσκευές της επόμενης γενιάς. Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει πως οι κυψέλες της μπαταρίας μπορούν να επαναφορτιστεί για περισσότερους από 80 κύκλους, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό σημάδι απώλειας ή φθοράς στις μπαταρίες. Επίσης, η μπαταρία είναι εύκαμπτη και μπορεί να καμφθεί και να αλλάξει σχήμα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Για καλύτερη απόδοση

Η εξαιρετική δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας της συγκεκριμένης μπαταρίας οφείλεται στο οξείδιο αργύρου-ψευδαργύρου (AgO-Zn). Οι περισσότερες εύκαμπτες μπαταρίες έχουν περιορισμένο κύκλο ζωής και χαμηλή χωρητικότητα. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση βελτιώνεται πολύ η αγωγιμότητα και η σταθερότητα, που έχουν μεγάλη σημασία στην απόδοση μιας μπαταρίας. αξίζει να σημειωθεί Ωστόσο πως το οξείδιο Αργυρού δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε τεχνολογίες αντίστοιχες, επειδή είναι ιδιαίτερα οξειδωτικό και υποβαθμίζεται χημικά γρήγορα. Οι ερευνητές, ωστόσο, έχουν χρησιμοποιήσει πάρα πολλές χημικές ουσίες και μπόρεσαν να ανακαλύψουν τις κατάλληλες λύσεις για να αποτρέψουν το γεγονός. Ουσιαστικά η μπαταρία εκτυπώνεται σε ένα 3D εκτυπωτή και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά και σε βελτιωμένη ταχύτητα. Μπορούν για παράδειγμα να εκτυπωθούν ολόκληρα ρολά κυψελών για τις μπαταρίες. Οι μπαταρίες εκτυπώνονται σε ένα φιλμ πολυμερούς, το οποίο είναι χημικά σταθερό, ελαστικό, και ιδιαίτερα ανθεκτικό, από τη στιγμή που αντέχει έως τους 200 βαθμούς Κελσίου.

Πόσο σύντομα θα δούμε την μπαταρία στην αγορά;

Η ομάδα των ερευνητών ετοιμάζει την επόμενη γενιά των μπαταριών που θα χρησιμοποιούν στις φορητές συσκευές. Μιλάμε για φθηνές μπαταρίες, με μεγαλύτερη χωρητικότητα και γρηγορότερη φόρτιση από τις μπαταρίες λιθίου, που θα κάνουν τις συσκευές 5G και τις ρομποτική συσκευές που είναι γενικά ενεργοβόρες να λειτουργούν άψογα. Εάν νομίζετε πώς θα χρειαστεί πολύς καιρός για να βγουν αυτές οι μπαταρίες στην αγορά, τότε κάνετε λάθος. Η ZPower ενημερώνει πως βρίσκεται κοντά στις τελικές δοκιμές για την κυκλοφορία στην παγκόσμια αγορά ίσως ακόμη και εντός του 2021.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%