Τεχνολογία

Πώς η CIA κατέστρεψε το Σοσιαλιστικό Διαδίκτυο, το 2ο «internet»

today17 Φεβρουαρίου, 2022 1 5

Background
share close

Ένα επεισόδιο με τρία μέρη από το Kernel Panic εξερευνά ένα εκπληκτικά προηγμένο δίκτυο υπολογιστών που αναπτύχθηκε στη Χιλή τη δεκαετία του 1970.

Το Project Cybersyn ήταν μέρος μιας προσπάθειας του Προέδρου Salvador Allende, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου μαρξιστή ηγέτη, για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Χιλής. Αναπτύχθηκε παράλληλα χρονικά με τα αμερικανικά δίκτυα που θα γίνονταν συνέχεια αυτό που αποκαλούμε διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Nixon προσπαθούσε ταυτόχρονα να υπονομεύσει την οικονομία της Χιλής και να ανατρέψει τον Allende.

Το Cybersyn, που σχεδιάστηκε από έναν Βρετανό Θεωρητικό και τελούσε υπό τη διεύθυνση μιας ομάδας νέων επαναστατών προγραμματιστών, ήταν μια εκπληκτική επιτυχία. Χρησιμοποιώντας κάτι παραπάνω από παλιά τηλεφωνικά καλώδια και προπολεμικά μηχανήματα με ‘ναφθαλίνη’, το πρόγραμμα της Χιλής δημιούργησε μια ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που θυμίζει τις σημερινές ειδήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για δύο χρόνια, οι προγραμματιστές παρακολουθούσαν τη βιομηχανία της χώρας από ένα ρετρό φουτουριστικό δωμάτιο ελέγχου στην πρωτεύουσα. Πολέμησαν τις απεργίες και τις απόπειρες πραξικοπημάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1973, όταν ο Allende ανατράπηκε από την στρατιωτική χούντα του Augusto Pinochet. Το όνειρο μιας σταθερής, εκσυγχρονισμένης Χιλής πέθανε μαζί με τον Allende, όπως και η δυνατότητα για ένα δεύτερο Διαδίκτυο, που χτίστηκε παράλληλα και εξελίχθηκε κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών.

Σε αυτό το επεισόδιο του Kernel Panic, θα παρακολουθήσετε συνεντεύξεις των Fernando Flores, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον Allende ως υπουργός Οικονομικών πριν περάσει τρία χρόνια στη φυλακή κατά τη δικτατορία του Pinochet, του Raul Espejo, επιχειρησιακού διευθυντή του Project Cybersyn και την οικογένεια του Stafford Beer.

Πηγή

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%