Τεχνολογία

Το Soundcloud αλλάζει τον χάρτη των app με Τεχνητή Νοημοσύνη

today30 Μαΐου, 2022

Background
share close

Μία νέα εποχή ξεκινάει στην ιστορία της online μουσικής βιομηχανίας, καθώς το SoundCloud εξαγόρασε το Musiio, μία εφαρμογή μουσικής επιμέλειας που στηρίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εταιρεία από τη Σιγκαπούρη πρωτοπορούσε στον χώρο από το 2018 έως σήμερα και λίγα χρόνια μετά από την ίδρυσή της, οι ιδιοκτήτες της αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσουν την αποτελεσματικότητά της με την πώληση των δικαιωμάτων της.

Το SoundCloud έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και θεωρεί ότι με την εξαγορά της τεχνογνωσίας που προσφέρει το Musiio, θα καταφέρει να διευρύνει την παροχή μουσικών υπηρεσιών που προσφέρει στους χρήστες της. Η Τεχνητή Νοημοσύνη στηρίζει μία πληθώρα σημαντικών εφαρμογών στη μουσική βιομηχανία αυτή τη στιγμή. Δημιουργεί ένα ηχητικό περιβάλλον που στοχεύει στην ξεκούραση και στη  προσήλωση, στηρίζει συστήματα αναζήτησης και προτάσεων για υπηρεσίες streaming, βοηθάει στην ηχητική μίξη και παραγωγή, ενώ παράγει μουσική απαλλαγμένη από πνευματικά δικαιώματα ώστε να τίθεται στη διάθεση δημιουργών περιεχομένου, που αναζητούν δωρεάν υλικό.

Είναι, επίσης, ένα ώριμο εργαλείο στα χέρια συνθετών και καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν την ΤΝ για τη δημιουργία νέων ήχων, πειραματισμούς και άλλες λειτουργίες. Αυτή τη στιγμή, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Χρησιμοποιείται από την αθλητική βιομηχανία, ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα αναλυτικά δεδομένα και να προσφέρει σε αθλητές και προπονητές τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Έχει χρησιμοποιηθεί από διεθνείς εταιρείες μεταδόσεών και υπηρεσίες service, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους φιλάθλους να γίνουν μέρος οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος: από παιχνίδια στο σκάκι, σε video games και τουρνουά πόκερ, που σήμερα είναι διαθέσιμα σε ιστοσελίδες όπως το Chess.com, το PokerStars και το Twitch. Η ΤΝ είναι ακόμη πιο σημαντική στην υγεία και τις οικονομικές υπηρεσίες, με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και τις τράπεζες να την εμπιστεύονται για την έρευνα φαρμάκων και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία SoundCloud και Musiio, οι όροι της αγοραπωλησίας δεν έγιναν γνωστοί. Η συνιδιοκτήτρια του τελευταίου όμως, Χέιζελ Σάβατζ, υποστηρίζει ότι η ΤΝ που παρέχει το Musiio είναι ικανή να «ακούσει» τη μουσική. Η Σάβατζ, που στο παρελθόν έχει εργαστεί σε μεγάλες μουσικές εταιρείες, ψηφιακές ή μη, όπως το Shazam, το Pandora και η Universal Music, είχε εξηγήσει τον Δεκέμβριο του 2020 τι είδους τεχνολογία προσφέρει η υπηρεσία που δημιούργησε: «Επεξεργάζεται ολόκληρα μουσικά αρχεία και εκπαιδεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη να ψάχνει μοτίβα μέσα στους ήχους».

Επίσης, πρόσθεσε: «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή την επεξεργασία για να αναπαράγει και να αντιγράψει οτιδήποτε μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί και να το αναγνωρίσει, όπως για παράδειγμα τα χτυπήματα ανά λεπτό (ΒΡΜ) ή το είδος μουσικής. Ακόμη περισσότερο όμως, μπορεί να προβλέψει ακόμη κι αν υπάρχει το ενδεχόμενο ένα τραγούδι να γίνει επιτυχία ή όχι. Η νέα μας τεχνολογία ψάχνει για χιτ, για τραγούδια που μπορούν να γίνουν viral, για ταλέντα και μελωδίες που είναι οικίες στο ανθρώπινο αυτί, καθώς και για διάφορους ακόμη παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν σπουδαίες μουσικές».

Το Musiio εξασφάλισε ένα μεγάλο ποσό τον Ιούλιο του 2021 από εξωτερική χρηματοδότηση, που έδωσε στην εταιρεία μία αξία της τάξεως των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Έναν χρόνο νωρίτερα, η αξία της ήταν 3,5 εκατομμύρια. Η χρηματοδότηση συμπεριλάμβανε επενδύσεις από ιδιώτες, όπως ο ιδρυτής του Premiumbeat, Φρανσουά Αρμπούρ ή ο ιδιοκτήτης του Tileyard Group, Πολ Κέμπε.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του SoundCloud, Ελάια Σέντον, θεωρεί ότι οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης του Musiio θα αλλάξουν τις ισορροπίες στη μουσική πλατφόρμα της οποίας ηγείται: «Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουμε η μόνη πλατφόρμα που θα προσφέρει απευθείας σχέση και επαφή μεταξύ των καλλιτεχνών και των ακροατών. Το SoundCloud φιλοξενεί μουσική από περισσότερους δημιουργούς, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ανταγωνιστική πλατφόρμα. Η εξαγορά του Musiio θα επιταχύνει τη στρατηγική μας, σύμφωνα με την οποία προσπαθούμε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο η μουσική κινείται στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας».

Από την πλευρά της, η Σάβατζ πρόσθεσε: «Το SoundCloud δεν είναι απλώς ένα θρυλικό όνομα, αλλά και μία επιχείρηση που δίνει ώθηση στους καλλιτέχνες. Κατά τη γνώμη μου, η συνεργασία με το Musiio αποτελεί το μέλλον μίας νέας, ολιστικής μουσικής βιομηχανίας».

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%