- 210 97 100 98
- [email protected]
- 698 98 60 147
NGradio So good... like you
Το κραγιόν είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ένα από τα πιο διαχρονικά «μυστικά όπλα» ομορφιάς και δικαιολογημένα θεωρείται συνώνυμο της γυναικείας σεξουαλικότητας. Κάθε γυναίκα που θέλει να είναι λαμπερή, περιποιημένη και να κερδίζει τις εντυπώσεις, έχει τουλάχιστον ένα κραγιόν μέσα στην τσάντα της · ένα προϊόν που έχει αγαπηθεί το ίδιο από μελαχρινές, καστανές, ξανθές και κοκκινομάλλες και αποτελεί το σύμμαχό τους σε κάθε έξοδο. Σήμερα η χρωματική παλέτα είναι εξαιρετικά διευρυμένη, καθώς βρίσκουμε σχεδόν όλες τις αποχρώσεις που θέλουμε.
1. Φημολογείται ότι το παλαιότερο κραγιόν εμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια, στην πόλη Σουμέριαν στο σημερινό Ιράκ. Οι πρώτες γυναίκες που “τίμησαν” την κόκκινη απόχρωση ήταν από τη Μεσοποταμία. Για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θρυμμάτιζαν ημιπολύτιμους λίθους και τους χρησιμοποιούσαν για να διακοσμήσουν τα χείλη τους.
2. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν μια κόκκινη βαφή από μύκητες, ιώδιο και βρώμιο, όμως το μείγμα αυτό ήταν επιβλαβές, καθώς προκαλούσε σοβαρές ασθένειες και γρήγορα “αποσύρθηκε”.
3. Η Κλεοπάτρα, η πιο διάσημη Φαραώ της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσε μια βαφή που είχε ως βάση την καρμίνη, υλικό που προερχόταν από αποξηραμένα, κονιορτοποιημένα θηλυκά σκαθάρια, προκειμένου να πετύχει το ερυθρό χρώμα στα χείλη της.
4. Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, η μπογιά αυτή φτιαχνόταν από βερμίλιο και φυτικές ουσίες, όπως φύκια και μούρα. Στα κλασικά χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο φορούσαν το κραγιόν υποδήλωνε και την κοινωνική τάξη. Οι γυναίκες με καλή φήμη το τοποθετούσαν με κομψό και καλόγουστο τρόπο, εν αντιθέσει με τις ιερόδουλες, οι οποίες χρωμάτιζαν τα χείλη τους με φανταχτερό και λιγότερα προσεγμένο τρόπο.
5. Κατά τον Χρυσό Αιώνα του Ισλάμ, ο ανδαλουσιανός άραβας ιατρός και φαρμακοποιός Abu al-Qasim al-Zahrawi (Abulcasis) εφηύρε το πρώτο κραγιόν σε στερεά μορφή, το οποίο ήταν αρωματισμένο και φτιαγμένο μέσα σε ειδικά καλούπια.
6. Ωστόσο στον Μεσαίωνα, η Εκκλησία απαγόρευσε τη χρήση του, καθώς τα βαμμένα χείλη θεωρούνταν σατανικά.
7. Στην Αγγλία του 16ου αιώνα, η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ καθιέρωσε τα κόκκινα χείλη σε συνδυασμό με την κάτασπρη επιδερμίδα. Εκείνη την εποχή, το καλλυντικό αυτό παρασκευαζόταν από κερί μέλισσας και διάφορα φυτά. Όμως και πάλι δεν προοριζόταν για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η χρήση του περιοριζόταν στις γυναίκες της ανώτερης τάξης και τους ηθοποιούς.
8. Το 1770, το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες που φορούσαν κραγιόν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για μαγεία.
9. Λέγεται ότι μέχρι και ο George Washington, ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ το φορούσε σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις.
Συντάκτης: New Generation Radio
Λέξεις-θροΐσματα από τον κόσμο τον χρυσό, τον «πέραν», με την Μαρία Παπαϊωάννου
close
Κάθε Κυριακή
14:00 - 15:00
Σάββατο & Κυριακή
17:00 - 19:00
Δευτέρα - Παρασκευή
15:00 - 18:00
με την Φαία Στάινερ
18:00 - 20:00
με τον Διαμαντή Κυριακάκη
20:00 - 21:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
Σχολιάστε το άρθρο (0)