Διάφορα

Κραγιόν: 24 αλήθειες που δεν γνώριζες για το πιο αγαπημένο καλλυντικό των γυναικών

today8 Αυγούστου, 2017

Background
share close

Το κραγιόν είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ένα από τα πιο διαχρονικά «μυστικά όπλα» ομορφιάς και δικαιολογημένα θεωρείται συνώνυμο της γυναικείας σεξουαλικότητας. Κάθε γυναίκα που θέλει να είναι λαμπερή, περιποιημένη και να κερδίζει τις εντυπώσεις, έχει τουλάχιστον ένα κραγιόν μέσα στην τσάντα της · ένα προϊόν που έχει αγαπηθεί το ίδιο από μελαχρινές, καστανές, ξανθές και κοκκινομάλλες και αποτελεί το σύμμαχό τους σε κάθε έξοδο. Σήμερα η χρωματική παλέτα είναι εξαιρετικά διευρυμένη, καθώς βρίσκουμε σχεδόν όλες τις αποχρώσεις που θέλουμε.

1. Φημολογείται ότι το παλαιότερο κραγιόν εμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια, στην πόλη Σουμέριαν στο σημερινό Ιράκ. Οι πρώτες γυναίκες που “τίμησαν” την κόκκινη απόχρωση ήταν από τη Μεσοποταμία. Για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θρυμμάτιζαν ημιπολύτιμους λίθους και τους χρησιμοποιούσαν για να διακοσμήσουν τα χείλη τους.
2. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν μια κόκκινη βαφή από μύκητες, ιώδιο και βρώμιο, όμως το μείγμα αυτό ήταν επιβλαβές, καθώς προκαλούσε σοβαρές ασθένειες και γρήγορα “αποσύρθηκε”.
3. Η Κλεοπάτρα, η πιο διάσημη Φαραώ της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσε μια βαφή που είχε ως βάση την καρμίνη, υλικό που προερχόταν από αποξηραμένα, κονιορτοποιημένα θηλυκά σκαθάρια, προκειμένου να πετύχει το ερυθρό χρώμα στα χείλη της.
4. Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, η μπογιά αυτή φτιαχνόταν από βερμίλιο και φυτικές ουσίες, όπως φύκια και μούρα. Στα κλασικά χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο φορούσαν το κραγιόν υποδήλωνε και την κοινωνική τάξη. Οι γυναίκες με καλή φήμη το τοποθετούσαν με κομψό και καλόγουστο τρόπο, εν αντιθέσει με τις ιερόδουλες, οι οποίες χρωμάτιζαν τα χείλη τους με φανταχτερό και λιγότερα προσεγμένο τρόπο.

5. Κατά τον Χρυσό Αιώνα του Ισλάμ, ο ανδαλουσιανός άραβας ιατρός και φαρμακοποιός Abu al-Qasim al-Zahrawi (Abulcasis) εφηύρε το πρώτο κραγιόν σε στερεά μορφή, το οποίο ήταν αρωματισμένο και φτιαγμένο μέσα σε ειδικά καλούπια.

6. Ωστόσο στον Μεσαίωνα, η Εκκλησία απαγόρευσε τη χρήση του, καθώς τα βαμμένα χείλη θεωρούνταν σατανικά.

7. Στην Αγγλία του 16ου αιώνα, η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ καθιέρωσε τα κόκκινα χείλη σε συνδυασμό με την κάτασπρη επιδερμίδα. Εκείνη την εποχή, το καλλυντικό αυτό παρασκευαζόταν από κερί μέλισσας και διάφορα φυτά. Όμως και πάλι δεν προοριζόταν για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η χρήση του περιοριζόταν στις γυναίκες της ανώτερης τάξης και τους ηθοποιούς.

8. Το 1770, το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες που φορούσαν κραγιόν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για μαγεία.

9. Λέγεται ότι μέχρι και ο George Washington, ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ το φορούσε σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις.

Στην Αγγλία του 16ου αιώνα η χρήση του περιοριζόταν στις γυναίκες της ανώτερης τάξης και τους ηθοποιούς.10. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το να χρησιμοποιεί κάποιος κραγιόν σήμαινε ότι είναι φιλικά προσκείμενος στην αριστοκρατία, κάτι που μπορούσε να τον στείλει κατευθείαν στη λαιμητόμο.

11. Το πρώτο lipstick κυκλοφόρησε στην αγορά το 1884, στο Παρίσι. Ήταν  φτιαγμένο από λίπος ελαφιού, καστορέλαιο και κερί μέλισσας και τυλιγμένο σε μεταξωτό χαρτί.

12. Οι σουφραζέτες χρησιμοποίησαν επίσης το γυναικείο αυτό εργαλείο ως ένδειξη χειραφέτησης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

13. Το 1915 ο Maurice Levy δημιούργησε την πρώτη μοντέρνα εκδοχή σε μεταλλική θήκη.

14. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Αγγλία, επιβλήθηκε περιορισμός στην παραγωγή όλων των προϊόντων μακιγιάζ, εκτός από το κραγιόν, επειδή ο Γουίστον Τσέρτσιλ θεώρησε ότι ήταν το μόνο που είχε θετική επίδραση στο ηθικό των Βρετανίδων.

15. Το πρώτο μακράς διάρκειας lipstick κατασκευάστηκε από την αμερικανίδα φαρμακοποιό Hazel Bishop το 1950.

16. Η Ελισάβετ Β’ φορούσε ένα κραγιόν ειδικά φτιαγμένο για εκείνη κατά τη στέψη της το 1952. Η απόχρωση αυτή, ένα κόκκινο χρώμα με μπλε βάση, πήρε το όνομα “The Balmoral Lipstick”, προς τιμή του Παλατιού Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Το κραγιόν με την ονομασία “Τhe Balmoral Lipstick” δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ.17. Από τη δεκαετία του 1960 και 1970 άρχισαν να παράγονται και άλλα χρώματα όπως μπεζ, λευκό, μπλε και μωβ. Το 1980 το κόκκινο έκανε δυναμική επιστροφή, αλλά την επόμενη δεκαετία τη θέση του κατέκτησαν οι πιο καφετιές και δαμασκηνιές αποχρώσεις.

18. Η Eλίζαμπετ Τέιλορ δεν αποχωριζόταν σχεδόν ποτέ το κόκκινο κραγιόν και  ως γνήσια ντίβα είχε την απαίτηση να μη φοράει καμία άλλη το ίδιο χρώμα στα κινηματογραφικά πλατό, εκτός από την ίδια.

19. Το 1980 η MAC σχεδίασε ειδική σειρά lipstick και η ιέρεια της ποπ Madonna απογείωσε την απόχρωση ‘RED RUSSIAN’, φορώντας την καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιοδείας της “Like a Virgin”.

20. Σύμφωνα με μελέτες, έχει παρατηρηθεί αύξηση των πωλήσεων του συγκεκριμένου προϊόντος ομορφιάς κατά τις μουντές και βροχερές ημέρες, όπως επίσης και κατά τις περιόδους οικονομικής ύφεσης.

21. Κάθε χρόνο πωλούνται 800 με 900 εκατομμύρια κραγιόν παγκοσμίως. Οι Ευρωπαίες είναι οι πιο φανατικές πελάτισσες, καθώς τα 300 εκατομμύρια από αυτά αγοράζονται στην Ευρώπη.

22. Υπολογίζεται ότι μια μέση γυναίκα καταναλώνει περίπου δύο με τρία κιλά lipstick στη διάρκεια της ζωής της γλείφοντας τα χείλη της!

23. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έδειξε πως όταν μια γυναίκα φοράει κόκκινο κραγιόν,  τότε το βλέμμα των ανδρών πέφτει πάνω της για το τριπλάσιο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με το να μην έχει βαμμένα τα χείλη της.

24. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, το σχήμα του χρησιμοποιημένου κραγιόν μιας γυναίκας είναι ενδεικτικό της προσωπικότητάς της.

 

Πηγή: womantoc.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%