Διάφορα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016»

today17 Ιανουαρίου, 2016

Background
share close

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας είναι υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016» και λειτουργεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας!

Με την εικονική περιήγηση, αλλάζεις τόπο και εποχή.

tegearoom89533d

Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας το οποίο πλέον και επίσημα βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα μουσεία στην Ευρώπη. Ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία στην Ελλάδα, καθώς η παρουσίαση των εκθεμάτων του, γίνεται με τη βοήθεια της τελευταίας λέξη της τεχνολογίας.

tegearoom_4_i

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας ανακοινώνουν την υποψηφιότητά του, στον διεθνή διαγωνισμό για την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016.

tegearoom_32c_view_i

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από το European Museum Forum (EMF), έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει σε ετήσια βάση την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων.

tegeasc01734

Πού βρίσκεται;

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907) αναβαθμίστηκε κτιριακά και εκθεσιακά τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλειτουργεί από το 2014.
Το κτήριο ανεγέρθηκε μεταξύ 1907 – 1908 στο χωριό Πιαλί (παλιά ονομασία της Αλέας), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο.

Θεμελιωτής του ήταν ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ερευνητής Κωνσταντίνος Ρωμαίος, που καταγόταν από τα Βούρβουρα της Κυνουρίας.

Η υποψηφιότητα 
Την άνοιξη του 2015 συγκροτήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας του Μουσείου Τεγέας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και, ακολούθως, υποβλήθηκε η αίτηση στον οργανισμό, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ». Στα τέλη Αυγούστου 2015 επισκέφθηκε το Μουσείο Τεγέας η κυρία Shirley Collier, μέλος της κριτικής επιτροπής του EMF, η οποία ξεναγήθηκε στην έκθεση από την Προϊσταμένη της Εφορείας δρ. Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου.
Ύστερα από τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στο Ζάγκρεμπ, αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του EMF ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες προς βράβευση για το 2016, στην οποία περιλαμβάνεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας.

Τα βραβεία
Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα λάβει χώρα το διάστημα 6-9 Απριλίου 2016 στην Τολόσα  και στο Σαν-Σεμπαστιάν  της Ισπανίας, στην οποία η ελληνική ομάδα θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Μουσείου.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%