Διάφορα

Γιατί ακούμε μουσική;

today16 Ιανουαρίου, 2020

Background
share close

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη μουσική. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, η μουσική ήταν παρούσα, καθιστώντας τη ως κάτι εγγενές στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ιστορίας.  Από την άλλη πλευρά υπάρχει η εξέλιξη της ίδιας της μουσικής, τα στάδιά της, η χρήση της ως διακριτικό και πολιτισμικό χαρακτηριστικό, τόσο διαφορετικό σε κάθε περιοχή, χρόνο, πολιτισμό, υποκουλτούρα, ζώνη κ.τλ.

Έχουν υπάρξει πολλαπλές επιστημονικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της μουσικής στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ζώων και των φυτών. Στην πάροδο του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες,  όπου διαπιστώθηκε ότι η μουσική επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ακόμα, η μουσική που μας ευχαριστεί προωθεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από τον υποθάλαμο και σχετίζεται με την ευχαρίστηση. Ωστόσο η μουσική έχει και άλλες ευεργετικές λειτουργίες όπως είναι η παρουσία στις διαδικασίες μάθησης, στη συμπεριφορά, στην κινητική δραστηριότητα, στον ύπνο και στην ανθρώπινη προσοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλες μελέτες έδειξαν ότι η μουσική έχει σχέση με τη βελτίωση της κινητικής δραστηριότητας στη θεραπεία ασθενών με νόσο του Πάρκινσον ή στην αύξηση της χωρικής λογικής σε αυτιστικούς ασθενείς και στην υποστήριξη σε θεραπείες ασθενών που πάσχουν από επιληπτικές κρίσεις.

Όταν ακούτε μουσική …

Ο εγκέφαλός σας ενεργοποιείται σε διαφορετικές περιοχές.

Η μουσική:

  • Ρυθμίζει το επίπεδο των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος.
  • Ενισχύει τη μνήμη και τη μάθηση.
  • Επηρεάζει την ταχύτητα των κυμάτων του εγκεφάλου.
  • Συμβάλλει στην αναδημιουργία αναμνήσεων.

Όταν παίζετε μουσική …

Ο εγκέφαλός σας οδηγείται σε διαδικασίες που με την πρώτη ματιά δεν φαίνονται τόσο ισχυρές, αλλά είναι. Μια μελέτη σε παιδιά έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν μουσική εκπαίδευση τριών ετών και άνω, είχαν αυξημένη κινητικότητα, καθώς και ακουστικές διακρίσεις (απαραίτητες για την εκμάθηση γλωσσών εκτός της μητρικής γλώσσας). Αυτά τα παιδιά παρουσίαζαν επίσης καλύτερο λεξιλόγιο, βελτιωμένες δεξιότητες στη μη λεκτική γλώσσα και κατανόηση των οπτικών πληροφοριών ευκολότερα διαχωρίζοντας ομοιότητες, διαφορές σε σχήματα και σχέδια.

Όταν δημιουργείτε μουσική με άλλους…

Αν έχετε τραγουδήσει ποτέ σε μια χορωδία ή έχετε παίξει μουσική με κάποιον άλλο, τότε ξέρετε τι εννοούμε. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη βρήκε την επιστημονική απάντηση στο συναίσθημα συνεργασίας όταν τραγουδάτε μαζί με άλλους ανθρώπους. Διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, ότι ένα τραγούδι σε ενιαία μορφή κάνει τις καρδιές των τραγουδιστών να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν ταυτόχρονα.

Η μουσική ως μέσο ενεργοποίησης..

Η ακρόαση μουσικής επηρεάζει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση. Επίσης, όπως αναφέραμε παραπάνω, η μουσική είναι ικανή να αλλάζει την ταχύτητα του εγκεφαλικού κύματος, αυξάνοντας έτσι την εγρήγορση και γενική ευημερία, κάτι πολύ παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με το διαλογισμό και τη γιόγκα.

Η μουσική μας χαλαρώνει…

Σε άλλες μελέτες διαπιστώθηκε ότι η μουσική επηρεάζει άμεσα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του άγχους. Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε μια αγαπημένη σας δραστηριότητα, που σας βοηθά αν χαλαρώσετε, μαζί με τη μουσική. Αν σας αρέσει το στοίχημα, βάλτε την αγαπημένη σας λίστα αναπαραγωγής και Κάντε κλικ εδώ . Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μια έτερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η ακρόαση μουσικής για μόνο δεκαπέντε λεπτά θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα μιας οικογένειας πρωτεϊνών που σχετίζονται με την παραγωγή αίματος και αιμοπεταλίων.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%