Διάφορα

Κατασκευάζεται το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου

today9 Σεπτεμβρίου, 2013 1

Background
share close

Ένα πρώην κορεατικό χωριό ψαράδων   φιλοξενεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές εταιρείες του κόσμου. Πρόκειται για το Okpo, όπου εδρεύει η DSME, η οποία έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής του μεγαλύτερου πλοίου στον κόσμο!

Η ονομασία της νέας τάξης πλοίων είναι Triple-E και 20 τέτοια έχουν παραγγελθεί από τη δανέζικη A.P. Møller-Maersk, για μεταφορά  εμπορευματοκιβωτίων. Θα εκτελούν το δρομολόγιο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Ευρώπης. Το κόστος του καθενός αγγίζει το εντυπωσιακό ποσό των 185 εκατ. δολαρίων.

Το μήκος ενός Triple-E φτάνει τα 400 μέτρα, ενώ το πλάτος του τα 59 μέτρα. Χωρίς να είναι φορτωμένο ζυγίζει 55.000 τόνους. Δεδομένων των μεγεθών αυτών, το Triple-E δεν θα μπορεί να διασχίσει τη διώρυγα του Παναμά.

triple3

 

Το όνομα Triple-E προέρχεται από τις τρεις βασικές αρχές που θα πληροί: οικονομία κλίμακας, ενεργειακή αποδοτικότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Οι υπολογισμοί θέλουν το Triple-E να καταναλώνει 30% λιγότερα καύσιμα από τα μεγαλύτερα πλοία των ανταγωνιστών. Τούτο βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα, η ταχύτητά του να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς είναι σχεδιασμένο να ταξιδεύει με 16 κόμβους, ώστε να επιτυγχάνει τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση.

Η κατασκευή, ο έλεγχος και η παράδοση μόλις ενός Triple-E απαιτεί έναν ολόκληρο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευή τέτοιων πλοίων αποτελεί ένα οικονομικό ρίσκο για τη δανέζικη εταιρεία. «Εάν κάνεις λάθος, καταλήγεις νεκρός», λέει ο οικονομολόγος Marc Levinson, συμπληρώνοντας ότι “όταν μια εταιρεία σαν την Maersk παραγγέλνει τέτοια πλοία, ουσιαστικά ποντάρει την εταιρεία”.

triple2

 

triple1

Πηγή: Newsbeast

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (1)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%