Διάφορα

Οι αλησμόνητες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου

today16 Σεπτεμβρίου, 2014

Background
share close

Φράσεις από τη μεγάλη οθόνη που άφησαν εποχή

«Στάσου, μύγδαλα», «Ξέρεις από βέσπα;», «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα»… Αυτές και άλλες πολλές ατάκες παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, ανοίγοντας στο άκουσμά τους το χρονοντούλαπο της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Χωρίς να υστερεί καθόλου από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, ο ελληνικός  βρίθει από φράσεις του σεναρίου που ξεπήδησαν από το χαρτί για να μετατραπούν σε διαχρονικές ατάκες.

1. Στάσου… μύγδαλα

Όταν η ελληνική ύπαιθρος συναντά τα κάλλη του τουρισμού, ο καρπός του έρωτα δεν είναι άλλος από τα …μύγδαλα. Η ατάκα από την ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο», σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Στο άκουσμά της δε, οι περισσότεροι από εμάς αναπολούν την Αναμπέλ να τρέχει στα σιταροχώραφα προσπαθώντας να ξεφύγει από τον βοσκό που την κυνηγά με μοναδικό σκοπό να τις χαρίσει αμύγδαλα…

2. Θα σας εξαφανίσομεν

Καθώς ο πολυάσχολος υπουργός προβάρει τον πολιτικό του λόγο με μοναδικό ακροατή έναν γάιδαρο, προφητεύει την πάγια τακτική των πολιτικών αρχόντων της χώρας με την ατάκα, «Θα σας εξαφανίσωμεν», αντί «θα σας εξασφαλίσωμεν». Ο πάντα επίκαιρος Μαυρογιαλούρος στο «Υπάρχει και φιλότιμο», σε σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου, δίνει πολιτικά ρέστα με αυτή και με άλλες διάσημες ατάκες… όπως το «Φάγανε, φάγανε, φάγανε»…

3 . «Τι έγινε γερομπισμπίκη, την κατάφερες τη μικρούλα;»

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, υπέρμαχος των γεροντοκόρων, βρίσκεται ξαφνικά κρυφοερωτευμένος με τη Μάρω Κοντού χωρίς να τολμά να το ομολογήσει ούτε στον ίδιο του τον εαυτό. Το τηλέφωνο χτυπά καθημερινά, και η φωνή του Ντίνου Ηλιόπουλου θέτει το ίδιο αναπάντητο ερώτημα στον «Γεροντοκόρο»: «Τι έγινε, ρε γερομπισμπίκη, την κατάφερες τη μικρούλα»…

4 . «Μπουρλότο! Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα»

Η αγαπημένη Σαπφώ Νοταρά με τα γνωστά λουμπάγκα της, δεν φοβάται να ζητήσει «τα μισθά της που αντιστοιχούν σε πολλές χιλιαδίτσες» ούτε να μετατραπεί σε υπέρμαχο της ηθικής βάζοντας… μπουρλότο στο γραφείο του διευθυντή της! Στην κλασική κωμωδία «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη, επικρίνοντας τον κύριο, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, «ο όποιος έχει παντρευτεί την κυρία που είναι και αρραβωνιαστικιά του άλλου κυρίου» εκστομίζει και μιαν άλλη αμίμητη ατάκα “Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα…”

5. «Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια θέτε;»

Η ασύγκριτη αφέλεια του Γιάννη Γκιωνάκη στην ερμηνεία του στα «Κίτρινα Γάντια», σε σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου, ίσως είναι αρκετή για να αποδείξει πως οι δεύτεροι  ρόλοι μπορούν να γίνουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ακόμα και αν ο πρωταγωνιστικός ανήκει στον σπουδαίο κωμικό Νίκο Σταυρίδη.

6. Χούφωσ’ την, χούφτωσ’ την

Η θρυλική συμβουλή του «γεροσάτυρου» Διονύση Παπαγιαννόπουλου, στο «κουρασμένο παλικάρι» Λάμπρο Κωνσταντάρα είναι μια από αυτές που έχουν εξίσου χαραχτεί στην κινηματογραφική ιστορία. Στην ταινία «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», σε σενάριο του Κώστα Πρετεντέρη και του Ασημάκη Γιαλαμά, ο ανεπανάληπτος κωμικός ακούγεται να συμβουλεύει το «παλικάρι»… «Χούφτωσ’ την, χούφτωσ’ την, θα το μετανιώσεις…» και δεν αργεί να βγει αληθινός.

7. Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

Στην ταινία «Κορίτσια για φίλημα», ο σεναριογράφος Γιάννης Δαλιανίδης, βάζει το φτωχαδάκι Κώστα Βουτσά να πάρει τη θέση του εφοπλιστή Ράμογλου, προικίζοντάς τον με ένα κότερο. Έτσι ο φτωχός πρωταγωνιστής αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει ως ατράνταχτο επιχείρημα στο φλερτ του, μετατρέποντας σε παροιμιώδη τη φράση «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;»

8. Ξέρεις από βέσπα;

Ο αλησμόνητος «καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος, αφήνει για άλλη μια φορά το στίγμα του στη γνωστή σκηνή καταδίωξης της ταινίας, «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», επαναλαμβάνοντας την ερώτηση: «Ξέρεις από βέσπα» μέχρι τελικής πτώσης…

9. Στέλλα, φύγε, κρατάω μαχαίρι

Η ευφυής σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη χάραξε στη μνήμη μας τη συγκεκριμένη «δολοφονική αγάπη» του Γιώργου Φούντα που απειλεί τη Μελίνα Μερκούρη με τη φράση «Στέλλα, φύγε, κρατάω μαχαίρι». Από τις λίγες δραματικές σκηνές κορύφωσης που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική έβδομη τέχνη…

10. Όχι άλλο κάρβουνο

Μια άλλη δραματική σκηνή που μετατράπηκε σε συνώνυμο της εξαντλημένης υπομονής προέρχεται από το φωσκόλειο δράμα «Ορατότης μηδέν». Ο απηυδισμένος Νίκος Κούρκουλος εκλιπαρεί «Όχι άλλο κάρβουνο», μετατρέποντας μια ακόμα φράση σε στερεότυπο…

11. «Το νου σας, ρεμάλια»

Ο “στρίγγλος” καπετάνιος Λάμπρος Κωνσταντάρας «που γίνεται αρνάκι» στην ομώνυμη ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, απειλεί τους γιούς του με τη γνωστή φράση «το νου σας, ρεμάλια» , θέλοντας να τους επιστήσει την προσοχή μην τυχόν και φύγει από το σπίτι τους η «πλαστή ατυχήσασα» Μάρω Κοντού… Από τότε τα ρεμάλια συνδέονται άρρηκτα με την επιταγή της προσοχής σε οποιαδήποτε συνθήκη.

12. «Γυρίσατε;»

Η Δεσποινίς Διευθυντής , περισσότερο αντράκι από τους λοιπούς άρρενες υπαλλήλους της εταιρείας όπου εργάζεται, προσπαθεί να αποτάξει από πάνω της το «μούσι», γλυκαίνοντας ανεπιτυχώς τη μπάσα φωνή της όποτε τηλεφωνεί στον κύριο Σαμιωτάκη… κάπως έτσι μας χάρισε την παροιμιώδη γλυκανάλατη ατάκα “Γυρίσατε;”

13. – «Αχ Στέλιο, ήρθες, δεν σε πρόσεξα»

Και φυσικά από το άλμπουμ της ατάκας του ελληνικού κινηματογράφου δεν θα μπορούσε να λείπει η γλυκιά μας Πασταφλώρα που, εμμένοντας στον κόσμο της, παρατηρεί πάντοτε ετεροχρονισμένα την άφιξη του μπαμπά Στέλιου, της «Τρελής, τρελής οικογένειας». Σαν απάντηση ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος τραγουδά το «Τρία πουλάκια κάθονται…», καθιερώνοντας το να  απαγγέλουμε το παραδοσιακό τραγούδι σε όσους «παραμένουν στον κόσμο τους».

Πηγή: newsbeast.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%