Δύο εξαιρετικά σεμινάρια λυρικού τραγουδιού και πιάνου μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται στο Απολλώνιο Ωδείο.
Masterclass πιάνου με τον Aleksandr Rykel
Ο Aleksandr Rykel γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 5 ετών στο πιάνο. Σε ηλικία 12 ετών έδωσε το πρώτο του ατομικό ρεσιτάλ.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και διαγωνισμούς και στα 17 του πήρε βραβείο στο Πανσοβιετικό Μουσικό Διαγωνισμό Πιάνου. Υπήρξε μαθητής του Μπεντίτσκη, ο οποίος με τη σειρά του ήταν μαθητής του G. Neuhaus ενώ και ο ίδιος θεωρείται ένας από τους διακεκριμένους εκπροσώπους της διάσημης σχολής του G. Neuhaus.
Πήρε το Δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο από το Ωδείο και Κονσερβατόριο του Σόμπενοβ της πόλης Saratov της Ρωσίας και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στη Μουσική Ακαδημία Τσαϊκόφσκι, στη Μόσχα. Επίσης στη Μόσχα, πήρε τον τίτλο του Υφηγητή.
Είναι καθηγητής του Κρατικού Ωδείου του Saratov (Ρωσία). Λαμπρός πιανίστας-βιρτουόζος, βραβευμένος στους Πανρωσικούς διαγωνισμούς πιάνου, ο Aleksandr Rykel είναι εξαιρετικός ερμηνευτής των έργων Μπαχ, Μπετόβεν, Λιστ, Ραβέλ, Ραχμάνινοφ.
Έχει ηχογραφήσει πολλούς δίσκους solo, με ορχήστρα και σύνολα δωματίου. Επίσης έχει ηχογραφήσει δύο CD με έργα του συνθέτη Βασίλη Δέλλιου. Δίνει συνεχώς ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, στην Ιταλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Το παιδαγωγικό του έργο είναι γνωστό στη Ρωσία και στο εξωτερικό (Χονγκ Κονγκ, Ελλάδα).
Είναι αρχισύμβουλος του Κέντρου υποστήριξης χαρισματικών παιδιών της περιφέρειας του Saratov.
Μετά την επιτυχία που σημείωσε η περσινή διοργάνωση του Masterclass, το Απολλώνιο Ωδείο έχει τη χαρά να φιλοξενεί και πάλι τον Alexandr Rykel για ένα διήμερο στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
“Τεχνική και έκφραση στη φωνητική ερμηνεία”
Σεμινάριο λυρικού τραγουδιού με την μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα
Στο σεμινάριο που θα διαρκέσει 2 ημέρες (11 και 12 Δεκεμβρίου) μπορούν να λάβουν μέρος:
- άτομα που επιθυμούν να έχουν μία πρώτη επαφή με την τέχνη του τραγουδιού, κάτι που θα γίνει μέσω ασκήσεων εκγύμνασης της φωνής και της αναπνοής αλλά και μέσω μελέτης μουσικών κομματιών και βεβαίως μέσω της παρακολούθησης του
μαθήματος των πιο προχωρημένων συμμετεχόντων.
- σπουδαστές μονωδίας αλλά και πτυχιούχοι/διπλωματούχοι που θέλουν να εμβαθύνουν σε θέματα ερμηνευτικής προσέγγισης του τραγουδιού διαφορετικών στυλ και εποχών.
Η Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο τραγούδι στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και τις ολοκλήρωσε στο τμήμα Όπερας της Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου (Γερμανία).
Το ρεπερτόριο της, πλούσιο και πολυδιάστατο εκτείνεται από το μεσαιωνικό και αναγεννησιακό τραγούδι, τη φωνητική μουσική του μπαρόκ, τον Μότσαρτ, το γερμανικό Lied, την όπερα του 19ου και 20ου αιώνα, ως και την σύγχρονη μουσική και το ελληνικό τραγούδι.
Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους Οργανισμούς Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσ/νίκης, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το θέατρο Sao Carlos της Λισαβώνας, το θέατρο Arriaga στο Μπιλμπάο, τα κρατικά θέατρα Φεράρας, Μόντενα, Πιατσέντσα, Βισπάντεν, Βρέμης, Μπίλεφελντ, το Theater an der Wien, το θέατρο του Champs-Élysées στο Παρίσι, την όπερα του Περμ (Ρωσία).
Έχει εμφανιστεί σε διεθνείς μουσικές διοργανώσεις όπως: Φεστιβάλ Αθηνών, ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Händelfestspiele (Γερμανία), “Bayreuth Barock” (Γερμανία), “Boston Early Music Festival” (ΗΠΑ), “STYRIARTE” (Αυστρία), “Musica e poesia di San Maurizio” (Ιταλία) κ.α.
Έχει συμπράξει με: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσ/νίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα Πατρών, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής) και με μικρότερα μουσικά σύνολα όπως: Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος), Ex Silentio (Δημ. Κούντουρας), Atalante (Erin Headley), Contratempo (Βλαδίμηρος Συμεωνίδης), ArteFacts.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σύγχρονους έλληνες συνθέτες (Αλ. Μπαλτά, Γ. Ζερβό, Γ. Κουρουπό, Σ. Γυφτάκη, Ε. Μαρκουλάκη, Μ. Γρηγορίου, Γ. Κουμεντάκη, Τ. Ρωσόπουλο, Ηλ. Ανδριόπουλο, Κ. Βήτα κ.α.). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του τρίο σχήματος ΕΡΑΤΩ.
Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για την συμμετοχή της στην ηχογράφηση της όπερας του G.F.Händel Η Αριάδνη στην Κρήτη (MDG) (Γιώργος Πέτρου). Συμμετείχε επίσης στην ηχογράφηση των έργων: Tolomeo e Alessandro του D. Scarlatti (ARCHIV) και Giove in Argo- Händel (VIRGIN Classics) υπό την διεύθυνση του Alan Curtis, Orfeo του Β.Κατσούλη, Προσοχή, ο πρίγκηπας λερώνει! του Ν. Κυπουργού καθώς και στην παραγωγή DVD της παράστασης Motezuma του A.Vivaldi από την DYNAMIC. Έχει επίσης ηχογραφήσει ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια με την γερμανική εταιρεία Raumklang, έργα για φωνή και κιθάρα με τον γερμανό κιθαρίστα Rainer Scheurenbrand, έργα συνθετών του Μεσαίωνα με το ελληνικό σύνολο Παλαιάς μουσικής Ex Silentio. Το CD με θρήνους συνθετών της Ρώμης του 17ου αι. το οποίο ηχογράφησε με το βρετανικό σύνολο Atalante απέσπασε την διάκριση Diapason d’ or (Decembre 2014). Συμμετείχε επίσης στην ηχογράφηση του έργου του Γ. Κουρουπού «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και στο «Ημερολόγιο μιας γυναίκας» με τους Χάνομαι γιατί ρεμβάζω.
Πρόσφατα τραγούδησε ως σολίστ στο έργο «Η Εποχή της Μελισσάνθης» του Μάνου Χατζιδάκι υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού στην Εθνική Λυρική Σκηνή και επικείμενη εμφάνισή της είναι η συμμετοχή της στην όπερα «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι που θ΄ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβρη του 2017.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τα δύο σεμινάρια, καλέστε στα τηλέφωνα: 210 8815219, 210 8227955 (Δευτέρα – Παρασκευή : 11:00-21:00, Σάββατο 10:00-15:00) www.apollonioodeio.com , www.facebook.com/apollonioodeio
Σχολιάστε το άρθρο (0)