Διασκέδαση

Hellas Filmbox Berlin 2019 @ Babylon – Το πρόγραμμα

today23 Δεκεμβρίου, 2018

Background
share close

To Hellas Filmbox Berlin θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου 2019 στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, συμμετοχή VR φιλμ, ειδικές προβολές, συζητήσεις συνθέτουν μια παλέτα που ευελπιστεί να φέρει το γερμανικό κοινό, τους Έλληνες της διασποράς, κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες στις σκοτεινές αίθουσες.

Το φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία με «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη ως ταινία έναρξης, παρουσία του σκηνοθέτη, της σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη και του πρωταγωνιστή André Hennicke. Θα ακολουθήσει Q&A και θα συζητηθεί το θέμα της γερμανικής Κατοχής. Η ταινία θα προβληθεί με γερμανικούς υπότιτλους.

Στην εναρκτήρια τελετή και πριν από την προβολή, το φεστιβάλ έχει την τιμή να παρουσιάσει τέσσερα τραγούδια του κύκλου «Mauthausen» σε ερμηνεία της μεγάλης ελληνίδας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη και της γερμανίδας καλλιτέχνιδας Michaela Meise.

Mauthausen (The Ballad of Mauthausen) είναι ο κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα και βασίζονται στο ομότιτλο αφηγηματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάουτχάουζεν. Ο Καμπανέλλης έγραψε το 1964 τέσσερα ποιήματα για τη φυλάκισή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, τα οποία μελοποίησε ο Θεοδωράκης. Eνα από τα τραγούδια είναι το περίφημο «Αντώνης» που ακούγεται ως κεντρικό μουσικό θέμα στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Η ερμηνεία των τραγουδιών υπήρξε εμβληματική από  την Μαρία Φαραντούρη και η συμβολή της στην τεράστια διάδοση του έργου ήταν αποφασιστική.

Ως ταινία λήξης θα προβληθεί το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, ένα θαυμάσιο χρονικό της μεγάλης νίκης της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλου Κυπελούχων Ευρώπης επί της Σλάβια Πράγας. Με πολλές προσωπικές μαρτυρίες αθλητών, προπονητών, φιλάθλων που έζησαν τη μεγάλη εκείνη νύχτα, Ελλήνων και ξένων, η ταινία συνδυάζει το ντοκουμέντο με τη μυθοπλασία δίνοντας την ευκαιρία στο γερμανικό κοινό να «γνωρίσει» από μέσα το σπουδαίο αθλητικό γεγονός στο μπάσκετ, που παράλληλα σκιαγραφεί την ελληνική κοινωνία τα χρόνια της δικτατορίας.

Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, τοποθετώντας το φεστιβάλ σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά που παρουσιάζει νέες φωνές ελλήνων ή ελληνόφωνων κινηματογραφιστών στο Βερολίνο. Οι ταινίες του προγράμματος είναι:

 

 • Παύση της Τόνιας Μισιαλή, πρεμιέρα Βερολίνου
 • Η επιφάνεια των πραγμάτων της Νάνσυς Μπινιαδάκη, γερμανική πρεμιέρα
 • Ο γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου, πρεμιέρα Βερολίνου
 • Do it yourself του Δημήτρη Τσιλιφώνη, ευρωπαϊκή πρεμιέρα
 • Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου, γερμανική πρεμιέρα

Το Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις ταινίες τεκμηρίωσης:

 

 • Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη
 • Αόρατα χέρια των Μαρίνα Γιώτη και Γιώργου Σαλαμέ
 • Happy Princess του Πάνου Δεληγιάννη
 • Γκολ στην φτώχεια του Μενέλαου Καραμαγγιώλη – Συζήτηση
 • Dolphin man του Λευτέρη Χαρίτου
 • History special: Το μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη

 

Συζήτηση: Το ντοκιμαντέρ «Γκολ στην φτώχεια» εντάσσεται στον κύκλο των ταινιών με τίτλο «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» που προβάλλονται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Οι ταινίες αυτές καταπιάνονται με μοναδικό τρόπο με την τρέχουσα κοινωνική και οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη νέα πραγματικότητα, μιλώντας όμως παράλληλα για την ελπίδα, τον άνθρωπο, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Το «Γκολ στη φτώχεια» αφηγείται την ιστορία της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου Αστέγων που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του περιοδικού δρόμου ΣΧΕΔΙΑ, του οποίου τα έσοδα διατίθενται για την ανακούφιση και τις ανάγκες των αστέγων. Στο Filmbox πρόκειται να παρευρεθούν o σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης, εκπρόσωπος του περιοδικού, καθώς και ένας άστεγος με τους οποίους μετά το τέλος της προβολής θα γίνει συζήτηση για το καταπληκτικό σχέδιο της σειράς ταινιών, τις δράσεις και το έργο της ΣΧΕΔΙΑΣ, την εμπειρία με τους αστέγους, τις δυσκολίες, την καθημερινότητα μιας ζωής χωρίς στέγη, αλλά και την ανακούφιση όλων όσοι έχουν ανάγκη από την οικογένεια της ΣΧΕΔΙΑΣ. Στην προβολή προσκεκλημένο είναι και περιοδικό του Βερολίνου Motz που διανέμεται στο δρόμο και το μετρό από αστέγους και έχει αντίστοιχη αποστολή και στόχο.

Στο ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, την αφήγηση κάνει ο γνωστός ηθοποιός Jean Marc Barr και η ιστορία της ταινίας  είναι αυτή του Jacques Mayol, του διάσημου γάλλου δύτη, πρωταγωνιστικού χαρακτήρα της ταινίας του Luc Besson «Απέραντο Γαλάζιο», που είναι γυρισμένη και στην Αμοργό.

Ειδικές Προβολές

 

 • Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου
 • Σ΄ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει του Γιώργου Πανουσόπουλου
 • Jamaica του Ανδρέα Μορφονιού
 • Ηappy birthday του Χρήστου Γεωργίου
 • Night Out του Στράτου Τζίτζη

 

Το πρόγραμμα New Vision του φεστιβάλ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την Virtual Reality ταινία «Memory cinema» του Βασίλη Μπούκη, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Το memory cinema είναι μια διαδραστική εγκατάσταση μικτής πραγματικότητας και έχει ως ερευνητικό αντικείμενο έναν νέο τύπο κινηματογραφικής και μουσικής αφήγησης, αφαιρώντας ή επαυξάνοντας τα παραδοσιακά εργαλεία του κινηματογράφου για να τα ενσωματώσει με το περιβάλλον της χωρικής διαδραστικής εγκατάστασης. Επιχειρείται η εδραίωση ενός πρωτότυπου πλαισίου καλλιτεχνικής δημιουργίας που διατηρεί μια διαφάνεια ως προς τη μεθοδολογία, ώστε ο χρήστης να εξερευνήσει την αισθητική και την ποιότητα του ψηφιακού θορύβου και τον τρόπο που αυτός προσπαθεί να ερμηνεύσει το φυσικό μας κόσμο. Η ταινία είναι διεθνής πρεμιέρα.

New Vision

 • Η σύντροφος των νεκρών του Γιώργου Λουρίδα, παγκόσμια πρεμιέρα
 • Wisky του Πάνου Κατσιμπέρη
 • Η θάλασσα του Τάσου Γιαπούση
 • Το δωμάτιο του Κωνσταντίνου Κατσιαμπούλας, διεθνής πρεμιέρα
 • Ο μόνος πιστός του Στέφανου Κακαβούλη, ευρωπαΪκή πρεμιέρα
 • Cry του Νίκου Μαθιού, ευρωπαική πρεμιέρα
 • Nekydallo της Ελένης Μολφέτα, γερμανική πρεμιέρα
 • The Liaison του Πάνου Κωστούρου
 • Πάσχα της Ισμήνης Δασκαρόλη, γερμανική πρεμιέρα

 

Μικρού Μήκους

 • Τέταρτος τοίχος του Δημήτρη Γκότση, γερμανική πρεμιέρα
 • Bee my eyes του Κώστα Λένη, διεθνής πρεμιέρα
 • Κατάψυξη του Δημήτρη Νάκου
 • Χρυσόψαρο
 • ΄Αρια    του Γιώργου Αγγελόπουλου
 • Ομπρέλα της Αμμερίσας Μπάστα
 • Selfitis της Πέγκυς Ζούτη
 • Hector Malot: Η τελευταία μέρα της χρονιάς της Ζακλίν Λέντζου, γερμανική πρεμιέρα
 • 8η ήπειρος του Γιώργου Ζώη
 • Νοwhere του Σωτήρη Παλάσκα
 • Penal Colony των Manos Cizek, Lindsey Aliksanyan
 • Τhird kind του Γιώργου Ζώη, γερμανική πρεμιέρα
 • 5 minites Silence του Δημήτρη Αργυρίου
 • Impulse του Δημήτρη Αργυρίου

 

Κριτική Επιτροπή

 

Για το επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα «Emerging Greeks Competion» η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τις:

Marjorie Bendeck: Γεννήθηκε στην Ονδούρα. Σπούδασε επικοινωνία, μάρκετινγκ και ψυχολογία και στη συνέχεια κινηματογράφο στο Μεξικό και την Κούβα. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο από το 2003 σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, χρηματοδοτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Ειδικεύεται στην αξιολόγηση, pitching και ανάπτυξη κινηματογραφικών προγραμμάτων. Συνεργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης με τα Mediterranian Film Institute Ελλάδας, ACE Producers στην Ολλανδία, Berlinale (NATIVe, Talents, World Cinema Fund). Fund). Από τον Φεβρουάριο 2018 διευθύνει το φεστιβάλ Connecting Cottbus. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιείται το αναπτυξιακό κομμάτι συμπαραγωγών που ειδικεύεται σε κινηματογραφικά σχέδια από την ανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.

Μaren Kroymann: Σπούδασε νομικά στο Παρίσι στο University Paris XIV. Εργάστηκε στο γερμανικό τμήμα του γαλλικού δικτύου ντοκιμαντέρ Planet για επτά χρόνια, αρχικά ως Διευθύντρια προώθησης και μάρκετινγκ και στη συνέχεια ως υπεύθυνη προγραμματισμού και aquisitions. Συνεργάστηκε στη δημιουργία και ανάπτυξη πολλών ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο ως ερευνήτρια και βοηθός σκηνοθέτης. Άρχισε να εργάζεται στα διεθνή κινηματογραφικά sales για την εταιρεία mdc.int και από τον Ιανουάριο  2008 ίδρυσε και διευθύνει τη δική της film sales εταιρεία στο Βερολίνο, που λέγεται M-Appeal World Sales.

Κωνσταντίνα Σταυριανού: Είναι συνιδρύτρια της κινηματογραφικής post-production εταιρείας Graal (1999), όπου εργάζεται ως managing director. Από το 2003, η εταιρεία άρχισε να συμμετέχει σε διεθνείς συμπαραγωγές πολλών ταινιών, οι οποίες έχουν συμμετάσχει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, Κάννες, Βενετία, Βερολίνο. Στο portofolio της η Graal έχει 400 τίτλους και 55 συμπαραγωγές. Το 2012-13 ήταν οργανώτρια του διήμερου συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Riding with the Greek wave» στην Αθήνα σχετικά με το development ταινιών, στρατηγικές φεστιβάλ, συμπαραγωγές και διανομή. Υπήρξε Κριτική Επιτροπή στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινούπολης, Ρουμανίας και Ιερουσαλήμ. Από το 2014 συμμετέχει σε workshops ως σύμβουλος post-production και είναι μέλος της επιτροπής επιλογών co-pro series της Μπερλινάλε και του Torino Film Lab. Eίναι απόφοιτος του Berlinale Talets και μέλος του δικτύου EAVE.

 

Η επίσημη αφίσα του φεστιβάλ φιλοτεχνήθηκε από τον creative director Αχιλλέα Γκατσόπουλο, και είναι εμπνευσμένο από την επέτειο των τριάντα χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το φεστιβάλ τιμά την ιστορική επέτειο και εύχεται να μην υπάρχουν τείχη, ουδενός τύπου, πουθενά στον κόσμο. 

Τα εισιτήρια για τα Opening event –και για τις ταινίες από τις 18.12- θα βρείτε στο link https://babylonberlin.eu/programm/festivals/hellas-film-box

Όλες τις πληροφορίες και τα δελτία Τύπου μπορείτε να βρείτε στο home page της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.hellasfilmbox.de.

Πρόγραμμα http://www.hellasfilmbox.de/en/programm-2019/

facebook https://www.facebook.com/hellasfilmbox/

#hellasfilmbox2019

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%