Ο NG προτείνει

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά

today22 Μαρτίου, 2018

Background
share close

Στο πλαίσιο της έκθεσης Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίωνέως  22 Απριλίου στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων, κτiριο Μεταξουργείου, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά συζητήσεων και ομιλιών ανοικτών για το κοινό.

Η έκθεση παρουσιάζει το έργο που επιτέλεσε ο  Σπύρος Παπαλουκάς ως Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης (1941-1957), με μια επιλογή από σημαντικά έργα καλλιτεχνών που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό πυρήνα της συλλογής και του πνεύματος που την χαρακτηρίζει.
Ο Σπύρος Παπαλουκάς ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων το 1939 και από το 1941 μέχρι το 1957 διετέλεσε διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στην έκθεση, που αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια τεκμηρίωσης, αλλά και αντίληψης και διερεύνησης της κοινωνικής ιστορίας της τέχνης και του σύνθετου ρόλου των καλλιτεχνών ως πνευματικών ανθρώπων και πολιτών, παρουσιάζονται τα έργα τέχνης που πέρασαν στην κατοχή του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της θητείας του Σπύρου Παπαλουκά, καθώς και σχετικά – με τη διαδικασία αγοράς τους – αρχεία (έγγραφα από τα αρχεία του δήμου, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.α.).


Tην επιμέλεια έχει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, με τη σημαντική συνδρομή της ιστορικού της τέχνης Μαίρης Μιχαηλίδου και της Εφόρου της Πινακοθήκης Κάλλης Πετροχείλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συζητήσεων και ομιλιών:

Πέμπτη 29 Μαρτίου| ώρα:  19.00
«Ο Παπαλουκάς στο Άγιον Όρος,  η δομή κι η φιλοσοφία του έργου του»
Ομιλητές: Γιώργος Χατζημιχάλης, καλλιτέχνης και Μάρκος Καμπάνης, καλλιτέχνης

Πέμπτη 19 Απριλίου| ώρα:  19.00
«Ο Παπαλουκάς ανάμεσα στην τέχνη και την εποχή, η έκθεση, τα αρχεία κι η  ιστορία»

Ομιλητές: Ντένης Ζαχαρόπουλος, επιμελητής Πινακοθήκης, Μουσείων και  Συλλογών του ΟΠΑΝΔΑ και Κάλλη Πετροχείλου, Έφορος- Προϊσταμένη Πινακοθήκης δήμου  Αθηναίων

Πέμπτη 3 Μαΐου | ώρα: 19.00
«Ο καλλιτέχνης και ο άνθρωπος Παπαλουκάς»

Ομιλητές: Μαίρη Μιχαηλίδου, ιστορικός της τέχνης, Τόνια Παπαλουκά, εγγονή του καλλιτέχνη και Έφη Κανονίδου-Καλλιγά, προσωπική φίλη του Παπαλουκά

Πέμπτη 31 Μαΐου | ώρα: 19.00
«Ο Παπαλουκάς στη Μυτιλήνη, το οδοιπορικό και οι τόποι που ζωγραφίζει  ανάμεσα στο τότε και το τώρα»
Ομιλητές: Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός της τέχνης και Ελίζα Πολυχρονιάδου, συντηρήτρια – μουσειολόγος

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου:
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, τηλ.: 210 5202420
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%