Γλωσσικά τινα (ΤΚΘ΄): τα επίθετα ανάρπαστος και περιζήτητος

today7 Οκτωβρίου, 2020

Background
share close

    Το επίθετο ανάρπαστος αναφέρεται συνήθως σε εμπορεύματα και κυρίως εκείνα που εξαφανίζονται γρήγορα από την αγορά, από καταστήματα, ράφια κ.λπ. λόγω μεγάλης ζήτησης (π.χ.  η αυτοβιογραφία  της διάσημης σταρ έγινε ανάρπαστη μόλις κυκλοφόρησε). Συνώνυμό του είναι το επίθετο περιζήτητος, που αναφέρεται δηλαδή σε εκείνον  που έχει μεγάλη ζήτηση (π.χ. η κόρη του εφοπλιστή είναι περιζήτητη νύφη).

      Τα δύο εν λόγω επίθετα συμπίπτουν στη δήλωση του «επιθυμητός, αρεστός». Όμως το μεν επίθετο περιζήτητος δηλώνει κατάσταση, το δε ανάρπαστος πράξη (π.χ. τα προϊόντα αυτής της φίρμας είναι περιζήτητα και, μόλις φτάσουν στα καταστήματα, γίνονται ανάρπαστα από τους καταναλωτές).

       Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Live Streaming

Διαδικτυακή Παρουσίαση Βιβλίου | Μαίρη Κόντζογλου «Σκουριά και Χρυσάφι» | από τον Ιανό

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν διαδικτυακά τη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» της Μαίρης Κόντζογλου. Ένα οικογενειακό έπος, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον μύθο. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τη φιλόλογο-θεατρική συγγραφέα Χαρούλα Αποστολίδου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. Λίγα λόγια για τη διλογία Η διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι ένα μεθυστικό οικογενειακό έπος, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον μύθο. Στα δύο μέρη της, […]

today6 Οκτωβρίου, 2020

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%