Γλωσσικά (ΤΛ’): τα επίθετα ανθρώπινος και ανθρωπινός

today9 Οκτωβρίου, 2020

Background
share close

      Το επίθετο ανθρώπινος, -η, -ο αναφέρεται: 1. σε εκείνο που σχετίζεται με τον άνθρωπο(π.χ.στον  προγραμματισμό της επιχείρησης δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ανθρώπινος παράγονταςανθρώπινηδράση,ζωή, φυλή / το ανθρώπινο γένος, δυναμικό μιας επιχείρησης / το ανθρώπινο κεφάλαιο, πνεύμα / τα ανθρώπινα δικαιώματα) 2. σε εκείνο πουχαρακτηρίζεται από στοιχεία τα οποία συνδέονται με τον άνθρωπο, που αναφέρεται στις ιδιότητές του, στις αδυναμίες του, στα πάθη του, στις αρετές του, στην ανθρωπιά του ή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως κοινωνικό ον, στα φιλανθρωπινά του αισθήματα (π.χ. η συνάντησή τους μετά τόσα χρόνια ήταν μια ζεστή, ανθρώπινη στιγμή / είναι ουτοπία ο φιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο) 3. ανθρώπινα (τα)οι υποθέσεις τωνανθρώπων, τα καθημερινά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους (π.χ. ο ερημίτης έχει προ πολλού πάψει να ασχολείται με τα ανθρώπινα).

       Το επίθετο ανθρωπινός, -ή, -ό αναφέρεται σε αυτόν που είναι ή παρουσιάζεται αντάξιος και κατάλληλος για τους ανθρώπους, που είναι κόσμιος, ευπρεπής (π.χ. μίλα του με λόγια ανθρωπινά και θα καταλάβει / οι νικητές αντιμετώπισαν με  ανθρωπινή συμπεριφορά στους αιχμαλώτους). Το εν λόγω επίθετο αντιπαράθεσε τον άνθρωπο προς τα λοιπά ζώα (π.χ. αγελαδινός, βοδινός, γαϊδουρινός, χοιρινός).

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος     piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε τις υποψηφιότητες των MTV EMA 2020

Η Lady Gaga προηγείται για άλλη μια φορά με επτά υποψηφιότητες! Στις 8 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων του MTV για τη φετινή χρονιά, MTV Europe Music Awards 2020, χωρίς να έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Η φετινή διοργάνωση είναι πιθανό να περιλαμβάνει μαγνητοσκοπημένες εμφανίσεις καλλιτεχνών, όπως συνέβη πρόσφατα με τον αντίστοιχο αμερικανικό θεσμό, τα MTV Video Music Awards. Όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής θα έχει συνολική διάρκεια δύο ωρών και θα μεταδοθεί παγκοσμίως […]

today8 Οκτωβρίου, 2020

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%