Ποιοι ήταν οι Βλαχομογλενίτες;

today18 Οκτωβρίου, 2020

Background
share close

    Μογλενίτες ή Μεγλενίτες καλούνται οι Βλάχοι κάτοικοι των Μογλενών. Ο γεωγραφικός όρος Μογλενά περιλαμβάνει μια περιοχή δίχως πολύ ξεκάθαρα όρια, τα οποία γνώρισαν με το πέρασμα του χρόνου σημαντικές μεταβολές και συρρίκνωση. Σήμερα (1997) τα Μογλενά ή Βλαχομογλενά καλύπτουν το βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Αλμωπίας, το δυτικό τμήμα της επαρχίας της Παιονίας και ένα μικρό μέρος τους επεκτείνεται βόρεια της συνοριακής γραμμής στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας. Περιλαμβάνουν τα εξής επτά χωριά: το Σκρά, την Κούπα και την Κάρπη στην Παιονία, τον Αρχάγγελο, τη Λαγκαδιά και την Περίκλεια στην Αλμωπία και την Χούμα ή Ούμα στη Βόρεια Μακεδονία.

     Το όνομα Μογλενά το συναντούμε, από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια, τουλάχιστον από το 1019. Το συναντούμε επίσης και ως όνομα εκκλησιαστικής επισκοπής  που κάλυπτε μια πολύ πιο διευρυμένη περιοχή από την Αλμωπία. Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια ήταν γνωστά ως Ενωτία. Με την κάθοδο όμως των Σλάβων μετονομάστηκαν σε Μέγκλεν, που, σε ελεύθερη απόδοση, σημαίνει ομιχλώδη τόπο. Το τοπωνύμιο αυτό εξελληνίστηκε σε Μογλενά. Οι Τούρκοι ονόμασαν την περιοχή σε Καρατζόβα ή Καρατζιόβα, που σημαίνει «Μαυρόκαμπο», και τους κατοίκους  Καρατζοβαλήδες.

     Φοίβος Ι. Πιομπίνος     piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Γλωσσικά τινα (ΤΛΑ΄): η γραπτή απόδοση των ξένων ονομάτων

     Απηύδησα να επαναλαμβάνω πως είναι απαράδεκτο να εμφανίζονται σέ ένα ελληνικό κείμενο λέξεις γραμμένες με το λατινικό αλφάβητο. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει πώς διαβάζονται αυτές οι λέξεις στις γλώσσες από όπου προέρχονται. Και να σκέφτεσαι πως η ελληνική γλώσσα προσφέρεται εν σχέσει με όλες τις άλλες γλώσσες για την όσο το δυνατόν πιστότερη φωνητική απόδοση τέτοιων λέξεων με το ελληνικό αλφάβητο. Το δε όνομα του συγγραφέα ξένων λογοτεχνικών έργων εμφανίζεται τελευταία όλο και συχνότερα στο εξώφυλλο των […]

today17 Οκτωβρίου, 2020

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%