Δισκοπωλείον η Χάρις: ανοιχτό 11με1

Electric Litany – Το single Azure από τον αναμενόμενο δίσκο “Under A Common Sky”.

today22 Απριλίου, 2019

Background
share close
Ένα καταπληκτικό πρώτο δείγμα από τον επερχόμενο δίσκο Under A Common Sky

Μετάφραση κειμένου: Χαρούλα Νικολαΐδου

Οι Electric Litany είναι ένα ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε την άνοιξη του 2007 στο βόρειο Λονδίνο. Τα μέλη του είναι:

Alexandros Miaris / Ελλάδα-Κέρκυρα | φωνητικά, κιθάρες, πιάνο, Synths
Pavlos Mavromatakis / Ελλάδα | μπάσο
Benjamin Prince / Αγγλία | κίμπορντ
Richard Simic / Αγγλία | ντραμς

Η ιστορία του συγκροτήματος ξεκίνησε, όταν ο Αλέξανδρος και ο Ρίτσαρντ συναντήθηκαν στο Λονδίνο. Ο Αλέξανδρος μετακόμισε από την Κέρκυρα στο Λονδίνο, ενώ ο Richard έφυγε από το Ντεβονσάιρ για το Λονδίνο, επιζητώντας να σχηματίσει δική του μπάντα. Ο Duane ήταν το τελευταίο μέλος που συμμετείχε στο συγκρότημα, όπου τον βρήκαν ο ΄Αλεξ και ο Richard μέσω μιας διαφήμισης.

Οι πρώτες πρόβες έγιναν σε περίεργα μέρη, όπως εγκαταλελειμμένα κτίρια. Αφού οι πρόβες τους σημείωσαν κάποια πρόοδο, σύντομα συμμετείχαν στις πρώτες συναυλίες τους. Τα πρώτα τους demos καταγράφηκαν σε μια παλιά παμπ με το όνομα “Fallen Angel” (που σύντομα μετατράπηκε σε παράνομο στούντιο, διότι χρειάζονταν χώρο για πρόβες).

Οι Electric Litany δημιούργησαν το δικό τους χαρακτηριστικό ήχο, που είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί και να καταταχθεί σε κάποιο είδος. Οι οπαδοί τους συνήθως αναφέρονται στον ήχο τους ως πειραματικό. Μέσα στα χρόνια το μουσικό συγκρότημα κατάφερε αποκτήσει φήμη και να κατακτήσει το δικό του κοινό.

Τον Ιούλιο 2009, η μπάντα άρχισε να δουλεύει πάνω στο πρώτο στούντιο άλμπουμ. Οι ηχογραφήσεις έγιναν μέσα σε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία του 1895, η οποία έχει πολύ καλή ακουστική. Διήρκεσαν μόνο τρεις ημέρες και όλα τα τραγούδια εκτελέστηκαν και ηχογραφήθηκαν ζωντανά. Πολύ σύντομα η αξία των Electric Litany εκτιμήθηκε από την εταιρεία Inner Ear Records όπου και υπέγραψε τη μπάντα. Η πρώτη τους προσπάθεια “How to Be a Child & Win the War” κυκλοφόρησε από την Inner Ear την 1 Φεβρουαρίου 2010.


How To Be A Child & Win The War
(2010)


Λίγο μετά τη πρώτη τους κυκλοφορία, η μπάντα διοργάνωσε κάποιες εμφανίσεις στην Ελλάδα. Επίσης στρατολόγησαν τον Benjamin Prince ως το τέταρτο μέλος της μπάντας, παίζοντας synths και πιάνο. Με το ντεμπούτο άλμπουμ, “How to Be a Child & Win the War”, δεν κέρδισαν μόνο πολύτιμες κριτικές, αλλά και αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό. Ακολούθησαν συναυλίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπου οι τυχεροί που τις παρακολούθησαν, μοιράστηκαν μια μοναδική εμπειρία.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν ένα 7inch δίσκο που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2012 με τίτλο Enemy.


Enemy (2012)

Οι Electric Litany συνεχίζουν να συνθέτουν, να πειραματίζονται, να κάνουν demos και εμφανίσεις σε δημόσιους χώρους συνδυάζοντας την οικονομία με μια κρυμμένη γοητεία και ακολουθώντας μια ιδεολογία που λέει ότι τα δημόσια κτίρια ανήκουν στον λαό για οποιαδήποτε δυνατή χρήση, ακόμα και για να γράφουν μουσική. Μετά την εκκλησία που τους φιλοξένησε για τις ηχογραφήσεις του πρώτου άλμπουμ τους, το καινούργιο τους σπίτι για λίγο ήταν ένα μεγάλο πρεσβυτέριο στο Δυτικό Λονδίνο, όπου γράφτηκε το “Enemy”. Όταν αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, μετακόμισαν σε ένα παλιό εργοστάσιο για καραμέλες στο Ανατολικό Λονδίνο, στο οποίο έχτισαν ένα στοιχειώδες home στούντιο και εξακολούθησαν να κάνουν πρόβες και να γράφουν το κομμάτι“Betrayal Of The Lamenting Circles”. Οι τελευταίες ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν – απροσδόκητα – στην Αθήνα αυτή τη φορά, στο στούντιο του Βασίλη Τερλέκα, όπου η ίδια αισθητική μεταξύ του Τερλέκα και των Litany ήταν η κοινή τους αγάπη για αναλογική ηχογράφηση σε μαγνητική ταινία.

Η ενορχήστρωση και οι στίχοι των δύο κομματιών γεφυρώνουν τον λυρισμό με το ακατέργαστο υλικό και τη δράση. Ταυτόχρονα, οι θεματικές τους αναζητούν την τέλεια ισορροπία μεταξύ προσωπικής / κοινωνικής επανάστασης και του έρωτα / αγάπης, ξεκινώντας από την ιδέα ότι για να είσαι κάποιος ή κάτι επαναστατικό, θα πρέπει να έχεις μόνο αγάπη (για τη ζωή, για την ανθρωπότητα). Από την άλλη πλευρά , για κάποιον που αγαπά πραγματικά, για να ερωτευτεί, το ιδανικό είναι να είσαι ελεύθερος. Ουσιαστικά, “Enemy” ( Εχθρός) είναι όλα τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και στην πραγματικότητα μας βλάπτουν και το να τα ξεφορτωθούμε το συντομότερο δυνατόν, θα μας δώσει τη στιγμή που θα είμαστε σε θέση να έχουμε και να χρειαζόμαστε μόνο τους αγαπημένους μας. Το κομμάτι “Betrayal Of The Lamenting Circles” γράφτηκε για όλα αυτά τα σκοτεινά αγαπημένα πάθη που θυμίζουν θριαμβευτικά πόσο αδύναμοι είμαστε ενάντια στην αγάπη, το πιο δυσνόητο, το πιο ακατανόητο και όμορφο στοιχείο από όλα.

΄Υστερα από δύο χρόνια, το 2014, οι Electric Litany επιστρέφουν με ένα μοναδικό άλμπουμ που σίγουρα αξίζει την αναμονή. Ο δίσκος “Enduring days that you will overcome” είναι ο καρπός μιας δύσκολης και στάσιμης εποχής. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας κάθε λέξη του τίτλου του, είναι απόδειξη ότι η συνειδητή επιμονή στη δημιουργία είναι η λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσουμε. Το άλμπουμ ξεκινάει από τις στάχτες ενός lo-fi κόσμου, διατηρώντας το λυρισμό και τη χαρακτηριστική “στοιχειωμένη” ατμόσφαιρα των Electric Litany. Το άλμπουμ εκφράζει την αγάπη, την αφοσίωση και την υπομονή, που οδηγούν στην ομορφιά, τη δημιουργία και την απελευθέρωση. Ταυτόχρονα καταγράφει τις πρακτικές δυσκολίες και τα καθημερινά προβλήματα στη ζωή και την επιβίωση όπως ακριβώς βίωσε και το συγκρότημα τα τελευταία τριάμιση χρόνια μέσα στα οποία ηχογραφήθηκε αυτό το άλμπουμ.


Enduring Days You Will Overcome (2014)


Το 2012 το συγκρότημα ήρθε σε επαφή με τον θρυλικό παραγωγό Alan Parsons ο οποίος, αφού άκουσε το “How to Be a Child & Win the War” , συμφώνησε να συνεργαστεί με την μπάντα. Οι ηχογραφήσεις ήταν μια περιπέτεια που φιλοξενήθηκε σε πολλά στούντιο του Λονδίνου, καθώς και σε ένα στούντιο στην ύπαιθρο της Ουαλίας καθώς και στην Κέρκυρα. Το mastering έγινε και πάλι στο Abbey Road Studios.

Το Φεβρουάριο 2016 θα δούμε την τέταρτη κυκλοφορία της μπάντας. Το EP με τα πέντε κομμάτια με τον απλό τίτλο “Love”, εξερευνά τα άπειρα μονοπάτια που δημιουργούνται από την ανθρώπινη ύπαρξη. Θέματα όπως η απώλεια, η απόσταση και η σκέψη περιγράφονται μέσα από ενορχηστρώσεις με πιάνο, shoegaze κιθάρες, επεξεργαστές φωνών, lap-steel, synths και ηλεκτρονικά κρουστά, με τον ήχο των οποίων η μπάντα έχει αποκτήσει ταυτότητα. Οι συνθέσεις αποτίουν φόρο τιμής στο “Enduring Days You Will Overcome” του 2014, αλλά κατά κάποιο τρόπο καταφέρνουν να μας φέρουν λίγο πιο κοντά στην καρδιά του θέματος.
Είναι αναμφισβήτητα η πιο ενδόμυχη κυκλοφορία με τον στιχουργό Αλέξανδρο Μιάρη να καταθέτει καρδιακά το είναι του με τραγούδια όπως “Until The Day Breaks” ή με το “Crumar.” Ο Benjamin Prince (synthesizers) παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Earth II”, ενώ ο Richard Simic (τύμπανα, pads) και ο Alex Deligiannidis (μπάσο) αφήνουν το σημάδι τους με τους βροντερούς ρυθμούς στο “War is abstract”.
Το “Love” σηματοδοτεί επίσης τη δεύτερη συνεργασία με τον παραγωγό Alan Parsons και Γιώργο Μπότη, των οποίων οι επιρροές μπορούν να γίνουν αισθητές μέσα στην ηχητική ποικιλομορφία.


Love (2016)

Με το τρίτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2016, το “Love” αποτελεί θεμέλιο λίθο στο άγνωστο. Είναι ένας δίσκος που δεν φοβάται τα τρωτά του σημεία και μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε αυτό που βρίσκεται μπροστά μας. Ό, τι μπορεί να είναι αυτό.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, αναμένεται ο νέος τους δίσκος με τίτλο
“Under A Common Sky” που θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear Records.


Πηγή: https://www.last.fm/music/Electric+Litany/+wiki

live 2018

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%