Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΟΖ’): τα ουσιαστικά «επήρεια», «επιρροή» και «επίδραση»

today1 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Η λέξη επήρεια αναφέρεται κυρίως στην επενέργεια σε κάποιον διαφόρων ουσιών, όπως λ.χ. φάρμακα, ναρκωτικά, αλκοολούχα ποτά κ.ά. και επομένως έχει γενικότερα αρνητική εννοιολογική χροιά: ο αθλητής τελούσε υπό την επήρεια αναβολικών / η επήρεια των ψυχοφαρμάκων ενδέχεται να τού αλλοιώσει την όλη συμπεριφορά.
Η λέξη επιρροή αναφέρεται 1. στην επίδραση που ασκείται σε κάποιο πρόσωπο ή στη διαμόρφωση αποτελέσματος: ο τάδε εφοπλιστής ασκεί μεγάλη οικονομική επιρροή στη ναυτιλία της χώρας του / η επιρροή της κοινωνίας υπήρξε αποφασιστική στις επαγγελματικές επιλογές του 2. στην ικανότητα κάποιου να επιβάλλεται με το κύρος του και να εμπνέει σεβασμό στους γύρω του: ο τάδε υπουργός διαθέτει μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου / τεράστια είναι η επιρροή του ημερήσιου τύπου στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Η λέξη επίδραση έχει ευρύτερη χρήση και δηλώνει κάθε μορφής ενέργεια που ασκείται σε πρόσωπα ή πράγματα και τις μεταβολές που επιφέρει: η ελληνική ζωγραφική του 19ου αιώνα δέχτηκε την καθοριστική επίδραση της Σχολής του Μονάχου. Στον πληθυντικό η λέξη επιδράσεις δηλώνει συχνά την ενέργεια που ασκείται σε έργο τέχνης ή σε συγγραφέα ή σε καλλιτέχνη από άλλα έργα ή συγγραφείς ή καλλιτέχνες: ο Σολωμός δέχτηκε επιδράσεις από την ιταλική ποίηση.
Προσοχή: μη συγχέετε ορθογραφικά τη λέξη επήρεια, που γράφεται με ήτα και ένα ρω, με τη λέξη επιρροή, που γράφεται με ιώτα και δύο ρω.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Τεχνολογία

Google Play είχε περισσότερες λήψεις εφαρμογών το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το AppStore

Νέα έρευνα της App Annie για τα καταστήματα εφαρμογών για iOS και Android δείχνει ότι οι συνολικές λήψεις εφαρμογών στο Google Play ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές του iOS App Store κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Σημειώνεται πάντως ότι η Google δεν ξεπέρασε την Apple και στα έσοδα από τη λήψη εφαρμογών, αφού το App Store «έφερε» 2.3 φορές περισσότερα έσοδα για τους προγραμματιστές. Όσον αφορά τα έσοδα, […]

today1 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%