Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΙΑ’): τα λήγοντα σε –οια ουσιαστικά

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Τα παράγωγα ουσιαστικά σε /ia/, που είναι προπαροξύτονα (δηλαδή τονιζόμενα στήν τρίτη συλλαβή από το τέλος) και προέρχονται από θέματα που περιείχαν –ο-, γράφονται με –οι- (-οια). Παραδείγματος χάριν, από το θέμα ρο- του ρέω (πβ. ρό-ος > ρους) σχηματίζονται ουσιαστικά σε –ροια (αμηνόρ-ροια, απόρ-ροια, βλενόρ-ροια, γονόρ-ροια, διάρ-ροια, δακρυόρ-ροια, λευκό-ροια, λογοδιάρ-ροια, μηνόρ-ροια, παλί-ροια, πυόρ-ροια, ρινόρ-ροια, σιαλόρ-ροια, σπερματόρ-ροια, φυλλόρ-ροια). Από το θέμα πλο- του πλέω (πβ. πλόος > πλους) σχηματίζονται ουσιαστικά σε –πλοια (ά-πλοια, εύ-πλοια). Από το θέμα νο- του νοώ (πβ. νόος > νους) σχηματίζονται ουσιαστικά σε –νοια (ά-νοια, αγχί-νοια, αμβλύ-νοια, βαθύ-νοια, βραδύ-νοια, διά-νοια, διχό-νοια, έν-νοια, επί-νοια, εύ-νοια, ευρύ-νοια, κρυψί-νοια, κουφό-νοια, μετά-νοια, μικρό-νοια, ομό-νοια, οξύ-νοια, παρά-νοια, περί-νοια, πρό-νοια, σύμ-πνοια, ταχύ-νοια, υπό-νοια). Επίσης έχουμε τα ουσιαστικά σε –πνοια (ά-πνοια, από-πνοια, βραδύ-πνοια, δύσ-πνοια, επί-πνοια, εύ-πνοια, σύμ-πνοια, ταχύ-πνοια) καθώς και το άγνοια (<αγνοώ) και τα κύρια ονόματα Βέροια και Εύβοια.
Επομένως η λέξη συμπόνια δεν γράφεται με –οια αλλά με την κατάληξη –ια, αφού δεν έχει καμία σχέση με τα παράγωγα των λέξεων νους, ρους, πλους που γράφονται , όπως είπαμε παραπάνω, με –οια. Η λέξη συμπόνια παράγεται από το ρήμα συμπονώ (πβ. αγρυπνώ – αγρύπνια, καταντώ – κατάντια, καταφρονώ – καταφρόνια, φτηναίνω – φτήνια).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΠΘ’): τα επίθετα «πολιτιστικός» και «πολιτισμικός»

Στον σύγχρονο προφορικό και κυρίως γραπτό –δοκιμιακό- λόγο καθίσταται αναγκαία η διαφοροποίηση ανάμεσα στον τεχνικό πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια. Η εν λόγω αντίθεση δηλώνεται σε άλλες γλώσσες από το ζεύγος λ.χ. της γαλλικής γλώσσας civilisation και culture, και αφορά τη λεπτή διαφορά που χωρίζει τον πολιτισμό ως πνευματικό μέγεθος, ως εθνική ιδιοπροσωπία, από τον πολιτισμό ως σύνολο εκφάνσεων και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στο να ικανοποιήσουν πνευματικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%