Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΙΣΤ’): οι ομόηχες λέξεις «κόμμα» και «κώμα»

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Η αρχαία λέξη κόμμα προέρχεται από το ρήμα κόπτω (κόβω) και είναι πολυσήμαντη. Σημαίνει: 1. ΠΟΛ. την εκούσια ένωση φυσικών προσώπων προκειμένου να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο στη λειτουργία του πολιτεύματος (π.χ. αγροτικό / εργατικό / κομμουνιστικό / σοσιαλιστικό / συντηρητικό / φιλελεύθερο κ.λπ. κόμμα) 2. ΓΛΩΣΣ. το συντακτικό σημείο στίξεως (,) που αντιστοιχεί σε μικρή παύση της φωνής και χρησιμοποιείται στον γραπτό λόγο για να χωρίζει προτάσεις ή τα μέλη πρότασης 3. ΜΑΘ. το σύμβολο (,) που χωρίζει τα ακέραια από τα δεκαδικά ψηφία ενός δεκαδικού αριθμού (λ.χ. 6,4 δις ευρώ) 4. ΜΟΥΣ. Το μικρότερο διάστημα μεταξύ δύο μουσικών φθόγγων που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αφτί.
Η επίσης αρχαία λέξη κώμα συνδέεται ετυμολογικά με το ρήμα κείμαι και πιθανόν με το ρήμα κοιμώμαι, σημαίνει δε τον βαθύ ύπνο, το λήθαργο (π.χ. μετά το δυστύχημα που τον βρήκε, βυθίστηκε / έπεσε σε κώμα).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (98): περί του δηλωτικού του τόπου καταγωγής

Στην ελληνική γλώσσα, όπως και σε πλείστες άλλες γλώσσες, η κατάληξη αρκετών επωνύμων δηλώνει τον τόπο καταγωγής εκείνου που φέρει το επώνυμο. ΄Ετσι λόγου χάριν τα οικογενειακά ονόματα που λήγουν σέ –ίδης (π.χ. Σεμερτζίδης, Καζαντζίδης κ.ά) ή –άδης (π.χ. Καστοριάδης) δηλώνουν καταγωγή ποντιακή και μικρασιατική. Τα επώνυμα σε –άκης (π.χ. Καζαντζάκης, Θεοδωράκης κ.ά.) δηλώνουν κρητική καταγωγή.Τα λήγοντα σε –άτος επώνυμα (π.χ. Ιακωβάτος, Λασκαράτος κ.ά.) δηλώνουν κεφαλλονίτικη καταγωγή. Τα λήγοντα σε […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%