Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΙΣΤ’): καταχωρίζω ή καταχωρώ;

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Αντί του καταχωρώ, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τον τύπο καταχωρίζω, όταν θέλουμε να δηλώσουμε την καταγραφή «κατά χώραν», δηλαδή στην οικεία θέση,  μιας πληροφορίας (π.χ. η εφημερίδα μας καταχωρίζει δωρεάν τέτοιου είδους αγγελίες / όλες οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται καταχωρισμένες στα αρχεία του Δήμου).

Το ρήμα καταχωρίζω (< κατά χώραν θέτω) διαφέρει από τα σύνθετα του ρήματος χωρώ (= προχωρώ, βαδίζω), που δηλώνουν κατά βάσιν κίνηση: ανα-χωρώ, απο-χωρώ, εισ-χωρώ, εκ-χωρώ, οπισθο-χωρώ, παρα-χωρώ, προ-χωρώ, προσ-χωρώ, συγ-χωρώ, υπανα-χωρώ, υπο-χωρώ. Τα σύνθετα του ρήματος χωρίζω δηλώνουν διάκριση θέσεως και, κατ’ επέκτασιν, διάκριση: αποχωρίζω, δια-χωρίζω,  ξεχωρίζω.

Το ρήμα καταχωρίζω προσδιορίζει βέβαια ως προτιμότερες τις χρήσεις: καταχώριση (και όχι καταχώρηση), καταχωρισμός, καταχωρίσιμος, καταχωρισμένος (και όχι καταχωρημένος).

 

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.blogspot.gr

 

 

 

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Lifestyle

Δείτε τη Beyonce σε ξέφρενους ρυθμούς για τον Jay-Z

Ακόμα κι όταν δεν βρίσκεται στη σκηνή για τις ανάγκες της περιοδείας της «Mrs Carter Show», η Beyonce δε σταματά να χορεύει. Άλλωστε είναι η μεγαλύτερη θαυμάστρια του άντρα της και χαίρεται να το δείχνει! Η 32χρονη τραγουδίστρια πήγε στην πρόσφατη συναυλία του Jay Z και του Justin Timberlake, στην Pasadena της Καλιφόρνιας, και τα «έδωσε» όλα στα παρασκήνια. Άλλωστε ήταν μια πολύ επιτυχημένη παράσταση, την οποία παρακολούθησαν 60.000 θεατές! […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%