Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά (ΣΟΑ’): οι λέξεις άποικος και έποικος

today8 Ιουνίου, 2018

Background
share close

Η λέξη άποικος, που προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις από και οίκος, σημαίνει: 1. τον  κάτοικο μιάς αποικίας (π.χ. οι εγκατασταθέντες άποικοι φέρθηκαν με πρωτοφανή σκληρότητα προς τους ιθαγενείς) 2. εκείνον που συμμετέχει σε αποστολή αποικισμού (π.χ. οι πρώτοι λευκοί άποικοι του Νέου Κόσμου ήταν αγγλικής καταγωγής).

Η λέξη έποικος σημαίνει 1. αυτόν που εγκαθίσταται σε ξένη χώρα ή περιοχή, κυρίως για βιοτικούς ή εργασιακούς λόγους 2. ΝΟΜ αυτόν που εξαναγκάζεται να μετακινηθεί από τη χώρα του για πολιτικούς, οικονομικούς κ.λπ. λόγους (π.χ. μετά την εισβολή στην Κύπρο, οι Τούρκοι εγκατέστησαν εποίκους από την Ανατολία στο βόρειο τμήμα του νησιού).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Blog

ΒΙΒΛΙΟ | «Ένας γέρος» του Πιέρ Λοτί μεταφρασμένο από τον Φοίβο Πιομπίνο

Εξαίρετη η μετάφραση του αγαπημένου φίλου Φοίβου Πιομπίνου και μουσικού παραγωγού του NGradio, εξαίρετο το εξώφυλλο και η καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου από τις πανέμορφες εκδόσεις «θίνες»! Μια εξαίρετη επιλογή για το καλοκαίρι όπως εξάλλου και όλα τα βιβλία και οι μεταφράσεις του Φοίβου! Ένας ιδιαίτερα γόνιμος διανοούμενος που πάντα μας εκπλήττει με τις ιδέες του και τις λογοτεχνικές του επιλογές! Και ένας θαυμάσιος άνθρωπος! Πάντα επιτυχίες και έμπνευση Φοίβο! […]

today8 Ιουνίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%