Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινά (197): τα ρήματα «συστήνω» και «συνιστώ»

today6 Απριλίου, 2016

Background
share close

Το ρήμα συστήνω σημαίνει: παρουσιάζω κάποιον σε κάποιον άλλον για να γνωριστούν: σύστησε τη μέλλουσα σύζυγό του στους φίλους του. Η μετοχή συστημένος σημαίνει: 1. αυτόν τον οποίο συνοδεύουν συστάσεις, αυτόν που παρουσιάζεται σε κάποιον, χωρίς ο τελευταίος να τον γνωρίζει προσωπικά , αλλά έχοντας μάθει γι’ αυτόν από άλλους: παρουσιάστηκα συστημένος στον προσωπάρχη της εταιρείας  2.  το γράμμα ή το δέμα που πρέπει να παραδοθεί από τον ταχυδρόμο στα χέρια του παραλήπτη: έστειλα στον δικηγόρο μου συστημένο το γράμμα, για να είμαι σίγουρος  ότι θα το παραλάβει.

Το ρήμα συνιστώ σημαίνει: 1. οργανώνω, συγκροτώ: συνέστησα επιτροπή για τη διερεύνηση του θέματος 2. αποτελώ, είμαι: η αδιαφορία του για τα κοινά συνιστά απειλή για το πολίτευμα 3. δίνω συμβουλή, κάνω υπόδειξη: ο γιατρός μού συνέστησε την αποφυγή λιπαρών εδεσμάτων.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διασκέδαση

“Φαρμακεύτρια”, του Θεόκριτου για 2 ακόμη παραστάσεις 8 & 9 Απριλίου

Από Μηχανής Θέατρο – Παράταση για άλλες 2 παραστάσεις Σάββατο 8+9 Απριλίου στις 21.15   Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΡΙΑ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δηπεθέ Σερρών , φιλοξενήθηκε για μια εμφάνιση στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και κατέληξε στο Απο Μηχανής Θέατρο στο Μεταξουργείο .Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων της επανέρχεται για 2 ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ για όσους δεν έχουν προλάβει ακόμη να τη δουν ! Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΡΙΑ μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, μια σκηνική ιεροτελεστία, […]

today6 Απριλίου, 2016

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%