Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΝΗ’): τα ρήματα φαίνομαι, φαντάζω, φαντάζομαι, φημίζομαι, φροντίζω και φτάνω

today4 Φεβρουαρίου, 2018

Background
share close

Η μετοχή φαινόμενο του ρήματος φαίνομαι χρησιμοποιείται συνήθως ως ουσιαστικό (π.χ. το φαινόμενο του θερμοκηπίου απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα / όλες οι λεγόμενες θεομηνίες είναι φυσικά φαινόμενα).

    Το ρήμα φαντάζω δεν έχει σημασιολογική σχέση με το ρήμα φαντάζομαι. Σημαίνει 1. ξεχωρίζω λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής μου (π.χ. το φωταγωγημένο παλιό δημαρχείο φάνταζε μέσα στη νύχτα ανάμεσα στα άλλα σκοτεινά κτίρια) 2. προκαλώ ζωηρή εντύπωση (π.χ. της φάνταξε μια βραδινή τουαλέτα στη βιτρίνα) 3. Δίνω την εντύπωση, φαίνομαι (π.χ. στο γάμο της φάνταζε σαν πριγκίπισσα).

Η μετοχή φαντασμένος του ρήματος φαντάζομαι χρησιμοποιείται ως επίθετο εκείνου που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του (π.χ. είναι μια φαντασμένη επαρχιώτισσα που θέλει να παριστάνει τη μεγαλουσιάνα).

Του ρήματος φημίζομαι δεν συνηθίζεται ο αόριστος. Η μετοχή φημισμένος απαντάται ως επίθετο (π.χ. η  Μαρία Κάλλας υπήρξε στην εποχή της η πιο φημισμένη υψίφωνος).

Η μετοχή φροντισμένος του ρήματος φροντίζω χρησιμοποιείται κυρίως ως επίθετο με την έννοια εκείνου που χαρακτηρίζεται από καλό  γούστο, που είναι επιμελημένος, περιποιημένος, που έχει γίνει με προσοχή, με επιδεξιότητα (π.χ. το τελευταίο μου βιβλίο κυκλοφόρησε σε πολύ φροντισμένη έκδοση / το ντύσιμο της αδελφής μου είναι πάντοτε, όλες τις ώρες της μέρας, εξαιρετικά φροντισμένο).

    Η μετοχή φτασμένος  του ρήματος φτάνω χρησιμοποιείται κυρίως με την ειδική έννοια του επιτυχημένου και αναγνωρισμένου στον τομέα του (π.χ. στα τριάντα του ήταν ήδη ένας φτασμένος δικηγόρος).  

 

    Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%