Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΝΕ’): τα ρήματα ταξιδεύω, τείνω, τελεύω, τελώ, τέμνω και τρέμω

today12 Ιανουαρίου, 2018

Background
share close

Η παθητικής φωνής μετοχή ταξιδεμένος του ενεργητικής όμως φωνής  ρήματος ταξιδεύω χρησιμοποιείται κυρίως με την έννοια εκείνου που έχει κάνει πολλά ταξίδια.

Η παθητικής φωνής μετοχή τεταμένος του ενεργητικής φωνής ρήματος τείνω απαντάται ως επίθετο για να χαρακτηρίσει μια κατάσταση, μια σχέση κ.λπ. που βρίσκεται σε μεγάλη ένταση (π.χ. η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεξήχθη σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα).

Το ρήμα τελεύω ως συνώνυμο του ρήματος τελειώνω απαντάται κυρίως στη λογοτεχνική γλώσσα (π.χ. η χαροκαμένη μάνα τέλεψε απ΄τον καημό της που οι κατακτητές εκτελέσανε τον γιο της).

Η παθητικής φωνής μετοχή τετελεσμένος του ενεργητικής φωνής ρήματος τελώ χρησιμοποιείται κυρίως ως επίθετο σε εκφράσεις όπως: προ τετελεσμένων γεγονότων, ενώπιον δηλαδή ήδη διαμορφωμένων καταστάσεων, ήδη συντελεσμένων πράξεων.

Η λόγια μετοχή ενεστώτα του ρήματος τέμνω έχει επιβιώσει στη μαθηματική ορολογία ως το ουσιαστικό τέμνουσα.

Του ρήματος τρέμω απαντάται η μετοχή  τρεμάμενος με τη σημασία εκείνου που τρέμει (π.χ. τρεμάμενα χέρια / τρεμάμενη φωνή / τρεμάμενα δάχτυλα).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Ο NG προτείνει

Νεοκλασικισμός και γλυπτική, Μεξικό 19ος αι.

O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων και το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού (UNAM) παρουσιάζουν την έκθεση αφίσας «Νεοκλασικισμός και γλυπτική, Μεξικό 19ος αι.», από 16 έως Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Μεξικανική Εταιρεία Κλασικών σπουδών (AMEC), το Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Μεξικό (Museo Nacional […]

today12 Ιανουαρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%