Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινά (ΣΛ’): τα ρήματα εγείρω, εισάγομαι, ενέχω, ενέχομαι, εξαερίζω και εξαερώνω

today20 Ιουνίου, 2017

Background
share close

Το ρήμα εγείρω χρησιμοποιείται κυρίως σε στερεότυπες εκφράσεις, όπως π.χ. εγείρει απαιτήσεις (δηλ. προβάλλει απαιτήσεις).
Η μετοχή εισαγόμενος του ρήματος εισάγομαι χρησιμοποιείται ευρύτατα ως επίθετο, όπως π.χ. εισαγόμενα προϊόντα / εισαγόμενη τρομοκρατία.
Τα ρήματα ενέχω και ενέχομαι καταχωρίζονται σε ορισμένα λεξικά ξεχωριστά. Και ορθώς αφού έχουν διαφορετική σημασία. Το ρήμα ενέχω σημαίνει περιέχω, φέρω ή κρύβω κάτι (π.χ. το προεδρικό διάγγελμα ενείχε αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής). Το ενέχομαι σημαίνει πως είμαι αναμεμειγμένος σε επιλήψιμη ή αξιόποινη πράξη (π.χ. στο πρόσφατο πολιτικό σκάνδαλο ενέχονται και υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί παράγοντες).
Η έννοια των ρημάτων εξαερίζω και εξαερώνω είναι διαφορετική. Το ρήμα εξαερίζω σημαίνει ανανεώνω τον αέρα ενός κλειστού χώρου, τροφοδοτώ έναν κλειστό χώρο με φρέσκο αέρα. Το ρήμα εξαερώνω ή εξαεριώνω σημαίνει μετατρέπω σε αέρα ή αέριο και χρησιμοποιείται για στερεά ή υγρά σώματα που μεταπίπτουν σε αέρια κατάσταση, ή σημαίνει αφαιρώ τον αέρα (από σωλήνα, σώματα καλοριφέρ κ.λπ.).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Νικόλας Νούλας

Wonder Woman

Η Wonder Woman είναι η νέα προσθήκη στο DCEU(dc cinematic universe) και μακράν η καλύτερη μέχρι στιγμής. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι η Patty Jenkins(monster) και σεναριογράφοι οι Zack Snyder , Allan Heinberg και ο Jason Fuchs. Πρωταγωνιστές είναι η Gal Gadot , o Chris Pine , η Robin Wright , η Connie Nielsen , ο David Thewlis και ο Danny Huston. Η ταινία πραγματεύεται την καταγωγή της Wonder Woman αλλά […]

today20 Ιουνίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%