Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΛΕ): τα ρήματα λανθάνω, λαχταρίζω-λαχταράω, λιμάζω, λιμνάζω, λιντσάρω και λυπάμαι

today8 Αυγούστου, 2017

Background
share close

    Από το ρήμα λανθάνω χρησιμοποιείται η λόγια μετοχή λανθάνων, -ουσα, -ον ως επίθετο με την έννοια εκείνου που υπάρχει κρυμμένος ή χωρίς να γίνεται αντιληπτός και δεν φανερώνεται άμεσα (π.χ. λανθάνων ερωτισμός / ρατσισμός, γλώσσα λανθάνουσα).

Δεν  πρέπει να συγχέονται οι έννοιες των ρημάτων λαχταρίζω-λαχταράω. Το λαχταρίζω σημαίνει σκιρτάω, σπαρταράω/τρομάζω, τρομοκρατούμαι (π.χ. λαχτάρισα όταν το σπίτι μας έπιασε φωτιά). Το ρήμα λαχταράω σημαίνει επιθυμώ έντονα (π.χ. λαχτάρησα μια μακαρονάδα)

Από το ρήμα λιμάζω εύχρηστη είναι κυρίως η μετοχή λιμασμένος που χαρακτηρίζει εκείνον που είναι υπερβολικά πεινασμένος (π.χ. λιμασμένοι πρόσφυγες πολιόρκησαν την αποθήκη τροφίμων).

Από το ρήμα λιμνάζω εύχρηστη είναι η λόγια μετοχή του ενεστώτα λιμνάζων (π.χ. λιμνάζοντα ύδατα).

Το ρήμα λιντσάρω σπάνια κλίνεται και στην παθητική φωνή ως λιντσάρομαι.

Από το ρήμα λυπάμαι η μετοχή λυπημένος χρησιμοποιείται κυρίως ως επίθετο που χαρακτηρίζει εκείνον που νιώθει ή εκφράζει, φανερώνει λύπη (π.χ. συγκινούσε τους πάντες το λυπημένο της βλέμμα)

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διάφορα

Κραγιόν: 24 αλήθειες που δεν γνώριζες για το πιο αγαπημένο καλλυντικό των γυναικών

Το κραγιόν είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ένα από τα πιο διαχρονικά «μυστικά όπλα» ομορφιάς και δικαιολογημένα θεωρείται συνώνυμο της γυναικείας σεξουαλικότητας. Κάθε γυναίκα που θέλει να είναι λαμπερή, περιποιημένη και να κερδίζει τις εντυπώσεις, έχει τουλάχιστον ένα κραγιόν μέσα στην τσάντα της · ένα προϊόν που έχει αγαπηθεί το ίδιο από μελαχρινές, καστανές, ξανθές και κοκκινομάλλες και αποτελεί το σύμμαχό τους σε κάθε έξοδο. Σήμερα η χρωματική παλέτα είναι εξαιρετικά διευρυμένη, καθώς […]

today8 Αυγούστου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%