Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΛΘ’): τα ρήματα ογκώνομαι, ομιλώ, ονειρεύομαι, ονοματίζω, ορίζομαι και οροθετώ

today9 Οκτωβρίου, 2017

Background
share close

Το ρήμα ογκώνομαι χρησιμοποιείται κυρίως ως σύνθετο (διογκώνομαι, εξογκώνομαι).

Το ρήμα ομιλώ, –ούμαι χρησιμοποιείται στη δημοτική

Το ρήμα ογκώνομαι χρησιμοποιείται κυρίως ως σύνθετο (διογκώνομαι, εξογκώνομαι).

Το ρήμα ομιλώ, –ούμαι χρησιμοποιείται στη δημοτική σε στερεότυπες εκφράσεις, όπως μη ομιλείτε στον οδηγό!, ή στη μετοχή ομιλούμενος που σημαίνει προφορικός.

Η μετοχή ονειρεμένος του ρήματος ονειρεύομαι χρησιμοποιείται ως επίθετο  για κάτι τόσο ωραίο που να μοιάζει με όνειρο (π.χ. κολυμπήσαμε σ’ έναν ονειρεμένο κολπίσκο).

Το ρήμα ονοματίζω χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από το ρήμα ονομάζω, με το οποίο έχει παρόμοια σημασία (π.χ. τη γάτα τους την ονομάτισαν Ριρίκα).

Η μετοχή ορισμένος του ρήματος ορίζομαι απαντάται και ως επίθετο όπως π.χ. σε ορισμένη (δηλαδή δεδομένη, συγκεκριμένη) χρονική στιγμή.

Το ρήμα οροθετώ, -ούμαι χρησιμοποιείται με στενότερη έννοια από το ρήμα οριοθετώ. Σημαίνει κυρίως καθορίζω σύνορα (π.χ. η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα να οριοθετήσει και πάλι την υφαλοκρηπίδα).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Ο NG προτείνει

Μουσικά φθινοπωρινά συναπαντήματα με τα Μουσικά Σύνολα του δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων σας περιμένει στις μουσικές φθινοπωρινές περιπλανήσεις των Μουσικών του Συνόλων. #mousikigiaolous   Τετάρτη 11 Οκτωβρίου |ώρα 20:30 |Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο Νέο Κύμα,  στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών Έλληνες τραγουδοποιοί και Μουσικά Ρεύματα, με συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία και αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη γενιά. Τραγουδούν: Δώρα Λουίζου και Μανώλης Σκουλάς Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άγγελος […]

today9 Οκτωβρίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%