Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΛΖ’): τα ρήματα μονιάζω και μονοιάζω, μπουκώνω, μυγιάζομαι, μυρίζω και μωρουδίζω

today8 Σεπτεμβρίου, 2017

Background
share close

Δεν πρέπει να συγχέουμε τα ομόηχα ρήματα μονιάζω και μονοιάζω. Το ρήμα μονιάζω σημαίνει για τα ζώα φωλιάζω, ενώ το ρήμα μονοιάζω σημαίνει συμφιλιώνω ή συμφιλιώνομαι (π.χ. ούτε φίλοι ούτε συγγενείς κατάφεραν να μονοιάσουν το αντρόγυνο / μονοιάσαμε και δώσαμε τα χέρια).

Το ρήμα μπουκώνω έχει ενεργητική και παθητική διάθεση [μπουκώνω κάτι  (π.χ. μην το μπουκώνεις το παιδί, θα πνιγεί / η μάνα μου είχε μανία να με μπουκώνει όταν ήμουν μικρός) ή μπουκώνω ο ίδιος (π.χ.  στις γιορτές μπούκωσα από τα πολλά γλυκά / πάτα λίγο γκάζι, γιατί έχει μπουκώσει η μηχανή του αυτοκινήτου μου)]. ΄Ετσι σπάνια συναντάται στην παθητική φωνή ως μπουκώνομαι.

Το ρήμα μυγιάζομαι απαντάται κυρίως στον ενεστώτα και τον παρατατικό.

Του ρήματος μυρίζω η έννοια  (π.χ. τι ωραία που μυρίζουν τα τριαντάφυλλα!) διαφοροποιείται   στην παθητική φωνή. Το ρήμα μυρίζομαι σημαίνει αντιλαμβάνομαι κάποια μυρωδιά ή υποψιάζομαι, υποπτεύομαι, προαισθάνομαι κάτι (π.χ. το μυρίστηκα από την αρχή πως ήθελε να με εξαπατήσει).

Το ρήμα μωρουδίζω σημαίνει μπεμπεκίζω και απαντάται μόνο στον ενεστώτα και τον παρατατικό (π.χ. μεγάλωσε κι ακόμη μωρουδίζει).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φαία Στάινερ

Οι πιο αναπάντεχες (αλλά πετυχημένες) συνεργασίες καλλιτεχνών επί σκηνής

Οι συνεργασίες αγαπημένων μας καλλιτεχνών επί σκηνής είναι πάντα από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές μιας συναυλίας, είτε η guest εμφάνιση ήταν προγραμματισμένη είτε όχι. Σίγουρα αισθάνεσαι μια παραπάνω συγκίνηση όταν στη συναυλία που πήγες για να παρακολουθήσεις έναν καλλιτέχνη τελικά απολαμβάνεις μια μοναδική συνάντηση επί σκηνής. Φυσικά πρόκειται για ιδιαίτερες στιγμές και για τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Απ' τις πιο όμορφες (και ακομπλεξάριστες), για μένα, συνεργασίες είναι αυτές μεταξύ μεγάλων, […]

today8 Σεπτεμβρίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%