Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΜΘ’): τα ρήματα υποβόσκω και υποφώσκω

today15 Δεκεμβρίου, 2017

Background
share close

    Πάρα πολύ συχνά στον προφορικό κυρίως λόγο συγχέεται η χρήση του ρήματος υποβόσκω με εκείνη του ρήματος υποφώσκω, μολονότι έχουν εντελώς διαφορετική σημασία.

    Το ρήμα υποβόσκω, εύχρηστο μόνο στον ενεστώτα και τον παρατατικό, σημαίνει κυριολεκτικά «κρυφοτρώω, τρώω κρυφά» και έφτασε να σημαίνει πως κάτι υπάρχει χωρίς να φαίνεται, πως είναι σε λανθάνουσα κατάσταση, πως υποκρύπτεται, πως δεν είναι ακόμη φανερό σε σχέση με κάτι επικίνδυνο, ενοχλητικό ή δυσάρεστο (π.χ. τον τελευταίο καιρό υποβόσκει  κυβερνητική κρίση στη Γερμανία / στα χρόνια της οικονομικής κρίσης υποβόσκει μεγάλη δυσαρέσκεια στους ΄Ελληνες).

    Το ήδη αρχαίο ρήμα υποφώσκω (και υποφαύσκω), εύχρηστο και αυτό μόνο στον ενεστώτα και τον παρατατικό, σημαίνει «αρχίζω να φέγγω, φέγγω αμυδρά, αχνοφέγγω (π.χ. υποφώσκει η μέρα / το χάραμα υποφώσκει / υποφώσκει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον).

 

    Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Ο NG προτείνει

Χριστούγεννα στην Αθήνα Όλη η Αθήνα μια μουσική σκηνή

Σε μία μεγάλη θεατρική σκηνή έχει μετατρέψει  ο δήμος Αθηναίων την πόλη, αποτυπώνοντας τις προτάσεις τριών σπουδαίων καλλιτεχνών, των Γιάννη Κακλέα, Μανόλη Παντελιδάκη και Φρόσως Λύτρα. Η Χριστουγεννιάτικη Αθήνα στολίστηκε με ένα διαφορετικό τρόπο με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές κατασκευές και με λέξεις – κλειδιά στα 7 εμβληματικά σημεία: Στην πλατεία Συντάγματος κάτω από το φωτεινό δέντρο μικροί και μεγάλοι καλούνται για να γίνουν όλοι μέρος της μεγάλης γιορτής και να ανακαλύψουν […]

today15 Δεκεμβρίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%