Φοίβος Πιομπίνος

Οι τρεις παγκόσμιες γλώσσες

today1 Φεβρουαρίου, 2016

Background
share close

Μόνο η Τέχνη, η θρησκεία και η μύηση, οι τρεις αυτές παγκόσμιες γλώσσες, μπορούν να λυτρώσουν τον άνθρωπο από το υπαρξιακό του άγχος, από το άγχος θανάτου που τον καταλαμβάνει από την πρώτη κιόλας στιγμή που αρχίζει να συνειδητοποιεί τον κόσμο γύρω του, και τον σφίγγει με τα δηλητηριώδη του πλοκάμια·  κι όχι μόνο τον λυτρώνουν αλλά και τον ωθούν να μεγαλουργήσει, να υπερβεί κι αυτά ακόμα τα φυσικά του όρια.

Ο ρόλος της θρησκείας και της μύησης είναι προφανέστατος. Δεν είναι τυχαίο που η θρησκεία είχε θετικά χαρακτηριστεί τον  19ο αιώνα ως «όπιο των λαών», υπό  την έννοια ότι όπως το όπιο εκείνη την εποχή καταπράυνε, ανακούφιζε, ως μόνο παυσίπονο, τον σωματικό πόνο, έτσι και η θρησκεία ανακούφιζε τους πόνους της ψυχής και του νου. Συγκεκριμένα, ο σπουδαίος ποιητής Χάινριχ Χάινε (1797-1856) έγραφε το 1840: «Εύγε στη θρησκεία που στο βασανισμένο ανθρώπινο γένος, στο πικρό κύπελλό του, στάλαξε κάποιες γλυκές υπνωτικές σταγόνες, πνευματικό όπιο, μερικές σταγόνες αγάπης, ελπίδας και πίστης».  Αυτή τη ρήση πήρε ο Καρλ Μαρξ (1818-1883) και, κατά τους μετέπειτα σχολιαστές του, μεταξύ των οποίων ο Λένιν και ο Φιντέλ Κάστρο,  την ανέστρεψε ευφυέστατα, προσδίδοντάς της αρνητική έννοια, αφού εικάζεται ότι θεωρούσε πως η πίστη αποκοιμίζει ή, στη χειρότερη περίπτωση,  αλλοτριώνει τον άνθρωπο.

΄Οσο για την Τέχνη, αυτή είναι από τη φύση της στοιχείο θετικό, ακόμα κι όταν καταπιάνεται με αρνητικές εκφράσεις του βίου, όπως π.χ. όταν περιγράφει θλιβερά γεγονότα ή απεικονίζει ζοφερές καταστάσεις της ανθρώπινης μοίρας· και τούτο επειδή, ως δημιουργική δραστηριότητα, η οποία αποσκοπεί στη μετουσίωση της πραγματικότητας και βοηθάει τον άνθρωπο να υπερβεί την αλλοτριωτική καθημερινότητα, αποτελεί κατάφαση ζωής.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διάφορα

Χρυσό μετάλλιο για τη Μαρία Πρεβολαράκη

Η Μαρία Πρεβολαράκη επέστρεψε στις παλαίστρες μετά από πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού και κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Η αθλήτρια του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου κατέκτησε την πρώτη θέση στο διεθνές τουρνουά Dan Kolov - Nikola Petrov που έγινε στη Βουλγαρία. Η Πρεβολαράκη, η οποία για πολλούς συνιστά μεγάλη ελπίδα για κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, νίκησε στον τελικό της κατηγορίας των 53 κιλών με 3-2 τη Ναταλία Μπούντου […]

today1 Φεβρουαρίου, 2016

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%