Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΜZ’): ο τονισμός των μονοσύλλαβων λέξεων

today19 Απριλίου, 2016

Background
share close

Ως γνωστόν, στο μονοτονικό σύστημα καταργούνται όλα τα πνεύματα (η δασεία και η ψιλή), κι από τους τόνους καταργείται η βαρεία και διατηρείται μόνο η οξεία.

Εξυπακούεται ότι τα μονοσύλλαβα δεν χρειάζεται να τονίζονται εξόν από τα ακόλουθα:

ο σύνδεσμος ή (π.χ. σε μένα μιλάς ή μονολογείς;) για να ξεχωρίζει από το άρθρο η (π.χ. χθες η δασκάλα μας ήταν πολύ εκνευρισμένη)

το δεικτικό μόριο νά (π.χ. νά τα λεφτά που σού χρωστάω) για να ξεχωρίζει από το σύνδεσμο να (π.χ θα περάσω να σε πάρω με ταξί για το θέατρο)

     το επιφώνημα γιά (π.χ. γιά να δούμε τι θα κάνουμε τώρα!)  για να ξεχωρίζει από την πρόθεση για (π.χ. ήρθε για να μάς αναστατώσει)

το ώς (=έως) (π.χ. ανέβηκα ώς την κορυφή του βουνού) για να ξεχωρίζει από το ως (=όπως)(π.χ. υπήρξε πολύ επιτυχημένος ως διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου)

το ερωτηματικό πώς (π.χ. θέλω να δω πώς λειτουργεί αυτό το μηχάνημα) για να ξεχωρίζει από το αναφορικό πως (π.χ. μού διαμήνυσε  πως δεν θα μπορέσει να με δει σήμερα)

το ερωτηματικό πού (π.χ. θά ‘θελα να ξέρω πού έκρυψε το κλειδί της αποθήκης) για να ξεχωρίζει από το αναφορικό που (π.χ. το βιλίο που μού χάρισε είναι πολύ βαρετό)

     το ορκιστικό μά (π.χ. βαρέθηκα μά τον Θεό) για να ξεχωρίζει από το σύνδεσμο μα (π.χ. την είδα, μα δεν της μίλησα).

     Το δισύλλαβο γιατι (=επειδή)  δεν τονίζεται (π.χ. ήρθα καθυστερημένος γιατι έχασα το λεωφορείο) για να ξεχωρίζει από το ερωτηματικό γιατί (π.χ. δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πας να συμβουλευτείς έναν γιατρό )

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%