Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΜΘ’): τα ομόηχα ουσιαστικά «λήμμα», «λίμα» και «λύμα»

today1 Οκτωβρίου, 2016

Background
share close

Το ουσιαστικό λήμμα σημαίνει κάθε λέξη που περιλαμβάνεται και σχολιάζεται μέσα σ’ ένα λεξικό· εμφανίζεται με τον βασικό της τύπο, δηλαδή στην ονομαστική ενικού για τα ουσιαστικά και τα επίθετα,  στο α’ πρόσωπο ενικού οριστικής ενεργητικού ενεστώτος για τα ρήματα  κ.ο.κ., και εξαίρεται συνήθως με έντονα γράμματα: η σπουδαιότητα ενός λεξικού κρίνεται από τον πλούτο των λημμάτων του.

      Το ουσιαστικό λίμα αναφέρεται στο ατσάλινο εργαλείο με χαρακιές ή δόντια, που με την τριβή λειαίνει σκληρά υλικά σώματα, κυρίως μέταλλα. Αναφέρεται επίσης στο μικρό μεταλλικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στο μανικιούρ για το κόντυμα και τη λείανση των άκρων των νυχιών. Σπανιότερα λίμα χαρακτηρίζουμε την ακατάσχετη φλυαρία, καθώς και την υπερβολικά μεγάλη πείνα: καθώς είχα τρεις μέρες να βάλω μπουκιά στο στόμα μου, με είχε πιάσει τρομακτική λίμα.

Το ουσιαστικό λύμα χρησιμοποιείται συνήθως στον πληθυντικό (λύματα) και σημαίνει τα ακάθαρτα νερά και οτιδήποτε άλλο ακάθαρτο απομακρύνεται μέσω του αποχετευτικού συστήματος: ο Ασωπός ποταμός έχει επικίνδυνα μολυνθεί από τα βιομηχανικά λύματα των εργοστασίων της περιοχής.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%