Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΞΔ’): οι ομόηχες λέξεις «κόλλημα» και «κώλυμα»

today15 Δεκεμβρίου, 2018

Background
share close

Η λέξη κόλλημα αναφέρεται: 1. στην κόλληση, στην ένωση δηλαδή δύο αντικειμένων ή τη σταθερή προσαρμογή ενός αντικειμένου πάνω σε άλλο με τη χρήση κόλλας, κολλώδους ουσίας ή άλλης τεχνικής (λ.χ. ηλεκτροκόλληση) 2. στην  επίμονη και φορτική προσκόλληση κάποιου σε άλλους, στην ενοχλητική προσπάθεια κάποιου να βρίσκεται συνεχώς μαζί με κάποιον ή κάποιους  3. στην εμμονή κάποιου σε κάτι (π.χ. ο αδελφός μου έχει κόλλημα με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας) 4. στην ερωτική προσέγγιση, το φλερτάρισμα.

Η λέξη κώλυμα αναφέρεται σε αυτό που εμποδίζει πρεοσωρινώς ή οριστικώς την εκτέλεση έργου, τη διεξαγωγή δραστηριότητας ή οποιαδήποτε πράξη (π.χ. δεν μετέσχε στη συνεδρίαση λόγω προσωπικής  φύσεως κωλύματος  / ματαιώθηκε η πτήση λόγω μηχανικού κωλύματος / ένα έκτακτο υπηρεσιακό κώλυμα ματαίωσε το ταξίδι του υπουργού στο εξωτερικό).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

NG Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Οι Babo Koro μας μιλούν για τον επερχόμενο δίσκο τους και τον Σίσυφο μετά μουσικής

Ο Σωτήτης Τσακανίκας (κιθάρα, φωνή), ο Κώστας Νικολόπουλος (ακκορντεόν) και η Αντιγόνη Μπασαράκου (φωνή) από τους Babo Koro πήραν την καλής τους διάθεση και τα μουσικά τους όργανα και ήρθαν στην εκπομπή "Ή το ΄χεις Ή δεν το ΄χεις" για να μας ξεσηκώσουν και να μας μιλήσουν για τον επερχόμενο δίσκο τους, του οποίου μας αποκάλυψαν κάποια ακυκλοφόρητα τραγούδια! Δείτε εδώ το πρώτο live single που κυκλοφόρησαν με video clip […]

today14 Δεκεμβρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%