Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΝΣΤ’): οι ομόηχες λέξεις «λίρα» και «λύρα»

today5 Σεπτεμβρίου, 2018

Background
share close

Η λέξη λίρα αναφέρεται στη νομισματική μονάδα διαφόρων κρατών, μεταξύ των οποίων σπουδαιότερο η Αγγλία, και προέρχεται από την ιταλική lira, που με τη σειρά της έχει προκύψει από τη λατινική μονάδα μετρήσεως βάρους libra.

Η λέξη λύρα αναφέρεται σε έγχορδο μουσικό όργανο των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και άλλων αρχαίων λαών της ανατολικής Μεσογείου, με ποικίλο αριθμό χορδών (συνήθως επτά ή εννέα), το οποίο παιζόταν με τα δάχτυλα ή με δοξάρι και συνόδευε τραγούδι ή απαγγελία. Αναφέρεται επίσης σε έγχορδο λαϊκό μουσικό όργανο με τρεις ώς πέντε χορδές, το οποίο παίζεται με δοξάρι, όπως η κρητική και η ποντιακή λύρα. Λύρα ονομάζεται κι ένα πουλί της ΝΑ. Αυστραλίας με καφετί χρώμα και χαρακτηριστικό του γνώρισμα την ουρά που φέρει το αρσενικό, η οποία, όταν ανασηκώνεται, θυμίζει το σχήμα της λύρας.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Τεχνολογία

H εφαρμογή της Google που βοηθά να βρούμε τον σωσία μας σε κάποιο έργο τέχνης

H Google ανακοίνωσε ότι κάνει παγκοσμίως διαθέσιμη τη νέα εφαρμογή «Αrt Selfie», η οποία αναλύει τις φωτογραφίες «σέλφι» των χρηστών και ανακαλύπτει τους σωσίες τους, κάνοντας αναζήτηση σε δεκάδες χιλιάδες έργα τέχνης στις συλλογές των μουσείων όλου του κόσμου. Το Art Selfie βασίζεται στην οπτική τεχνολογία των υπολογιστών και στη μηχανική εκμάθηση. Βγάζοντας μια «σέλφι», η φωτογραφία του χρήστη συγκρίνεται με πρόσωπα που απεικονίζονται σε έργα τέχνης μουσείων. Σε ελάχιστο […]

today5 Σεπτεμβρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%