Φοίβος Πιομπίνος

Oρθογραφικά (ΞΓ’): οι ομόηχες λέξεις τείχος και τοίχος

today7 Δεκεμβρίου, 2018 1

Background
share close

Η λέξη το τείχος αναφέρεται στο ψηλό οχυρωματικό εκείνο κτίσμα, που περιβάλλει συνήθως ένα κάστρο, μια πόλη ή εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων για αμυντικούς πάντοτε λόγους. Μεταφορικά αναφέρεται σε ό,τι οριοθετεί την έκταση ενός συνόλου, την ευρύτητα μιας ομάδας, μιας έννοιας κ.λπ. (π.χ. τα τείχη του ελληνισμού). Επίσης αναφέρεται σε οτιδήποτε υπάρχει ως εμπόδιο, φραγμός μεταξύ ατόμων, πλευρών κ.λπ. (π.χ. τείχη σιωπής ορθώθηκαν γύρω του / οι πρόσφυγες στην Ευρώπη προσκρούουν σε τείχη αδιαφορίας / τείχη ασυνεννοησίας ορθώνονται μεταξύ των μελών μιας προβληματικής οικογένειας).

Η λέξη ο τοίχος αναφέρεται σ’ ένα κατασκεύασμα από δομικά υλικά, όπως πέτρες, τούβλα, κ.λπ., τα οποία συνδέονται συνήθως με κονίαμα και τοποθετούνται σε κατακόρυφη διάταξη, είτε περιβάλλοντας εξωτερικά ένα κτίσμα, είτε σχηματίζοντας χωρίσματα στο εσωτερικό του (π.χ. γκρέμισα τον τοίχο που χώριζε τα δύο δωμάτια  για να δημιουργήσω ένα ευρύτερο δωμάτιο / κρέμασα στον τοίχο του καθιστικού τον πίνακα που αγόρασα).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

Οι Bedouin από την Πάτρα κυκλοφορούν τα δύο πρώτα τους single

Submarine και Youth από την Inner Ear Records   https://www.youtube.com/watch?v=oxoRdqnjB1U Οι Bedouin είναι μία psych garage μπάντα από την Πάτρα που αποτελείται από τους: Βασίλη Σμπήλια (φωνητικά, κιθάρα, tambourine), Σπύρο Παπαϊωάννου (κιθάρα, keyboards, φωνητικά), Θεόδωρο Παπαδόπουλο (κιθάρα, keyboards), Γεράσιμο Ασπρομάλλη (μπάσο, φωνητικά) και Γιώργο Αμαξά (ντραμς, tambourine, μαράκες), όλοι τους πρώην μέλη ανεξάρτητων μουσικών συγκροτημάτων της πόλης. Τον Ιανουάριο  2017 ξεκίνησαν τις πρώτες τους πρόβες ανακατεύοντας τις φαζαριστές κιθάρες του rock […]

today7 Δεκεμβρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%