Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΝΓ’): οι ομόηχες λέξεις «κίρρωση» και «κύρωση»

today24 Αυγούστου, 2018

Background
share close

Η λέξη κίρρωση σημαίνει τη χρόνια ασθένεια του ήπατος, η οποία χαρακτηρίζεται από νέκρωση κυττάρων και ανάπτυξη συνδετικού ιστού μέσα στο ήπαρ, ενώ ταυτοχρόνως υπάρχει αναγέννηση του ηπατικού παρεγχύματος· προκαλείται από ηπατίτιδες ή τοξικές ουσίες, συνεπάγεται δε έκπτωση της λειτουργίας του ήπατος και αναστολή ή μείωση σωματικών λειτουργιών.

Η λέξη κύρωση σημαίνει 1. την πιστοποίηση της εγκυρότητας (εγγράφου, κειμένου κ.λπ. από επίσημο φορέα) και είναι συνώνυμο της επικύρωσης, της επιβεβαίωσης, της επαλήθευσης, της αναγνώρισης (π.χ.  η Βουλή προχώρησε στην κύρωση της επίμαχης  σύμβασης) 2. τις κυρώσεις, δηλαδή την ποινή που προβλέπεται για συγκεκριμένο αδίκημα ή παράπτωμα, συνώνυμο της τιμωρίας, της ποινής, των συνεπειών  (π.χ. ο παραβάτης υφίσταται τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις / η Πολιτεία επιβάλλει τις δέουσες κυρώσεις) 3. κάθε μέσο καταναγκασμού (στρατιωτικού, οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα), το οποίο επιβάλλεται από τη διεθνή κοινότητα σε κρατικό οργανισμό, όταν διαπιστώνεται παράβαση των διεθνών νομίμων και συνθηκών.

Φοίβος  Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Σινεμά - TV

Οκτώ χρόνια μετά το «Inception», ο Μάικλ Κέιν έλυσε τη μεγάλη απορία όλων

Το «Inception» (2010) του Κρίστοφερ Νόλαν είναι από τις ταινίες που μπορεί να δεις και να μην καταλάβεις πολλά, αλλά δεν την ξεχνάς ποτέ. Αυτό το συνεχές πέρα-δώθε ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα και η βύθιση σε όνειρο-μέσα σε όνειρο-μέσα σε όνειρο ήταν εντυπωσιακό, αλλά άφησε πολύ κόσμο μπερδεμένο. Κυρίως όσον αφορά το φινάλε, που δεν καταλαβαίνουμε αν ο χαρακτήρας του Λεονάρντο Ντι Κάπριο επανενώνεται επιτέλους με τα παιδιά […]

today24 Αυγούστου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%