Φοίβος Πιομπίνος

Οι παλαιότεροι οβελοί από σίδερο

today27 Μαΐου, 2016

Background
share close

Στο Ηραίο του ΄Αργους έχουν ανακαλυφθεί έξι σιδερένιοι οβελοί (Ζ’ π.Χ. αι.), οι οποίοι είναι πρόδρομοι των νομισμάτων. Ο οβελός είναι ως γνωστόν  μία σιδερένια και επιμήκης ράβδος, στην οποία περνιούνται κομμάτια κρέατος ή ολόκληρο σφάγιο για ψήσιμο. Το αρνί που ψήνεται με αυτό τον τρόπο, δηλαδή στη σούβλα, ονομάζεται οβελίας, ενώ το ψητοπωλείο, όπου μπορει κανείς να φάει ψητό σούβλας,  ονομάζεται οβελιστήριο. Το παράγωγο αυτής της διαδικασίας ρήμα είναι το οβελίζω, δηλαδή σουβλίζω. Από τον οβελό προέρχεται η λέξη οβολός, που αναφέρεται σε αρχαίο αττικό νόμισμα, που ισοδυναμούσε προς το 1/6 της αττικής δραχμής. Επίσης οβολός ονομαζόταν παλαιότερα το νεοελληνικό χάλκινο κέρμα, που είχε αξία πέντε λεπτών, πεντάλεπτου, πεντάρας. Εξάλλου στα νεότερα χρόνια ο οβολός αναφέρεται μεταφορικά σε μικρό χρηματικό ποσό, σε μικρή χρηματική συνεισφορά (π.χ. καλείστε να προσφέρετε κι εσείς τον οβολό σας για την τοιχογράφηση του ιερού ναού).

Οι έξι προαναφερθέντες οβελοί αποτελούν μία δράκα και είναι τόσοι, όσους μπορεί να κρατήσει η παλάμη του ανθρώπου (π.χ. έφερε μία δράκα μύγδαλα). Από τη λέξη δραξ, –κός παράγεται το ρήμα δράττομαι (=αδράχνω=πιάνω με την παλάμη μου), καθώς και η λέξη δραχμή, που αποτελεί τη μακροβιότερη διεθνώς ονομασία νομίσματος.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

Mythos Band Contest: Ο Μεγάλος Τελικός!

Κυριακή 29 Μαΐου Η προκριματική φάση των live του Mythos Band Contest ολοκληρώθηκε. Ο πιο μυθικός διαγωνισμός για το 2016 κορυφώνεται την Κυριακή 29 Μαΐου με τη μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Ο δρόμος για την επιτυχία είναι μονόδρομος και περνάει από την Αρχιτεκτονική LiveStage. Σας παρουσιάζουμε τα πέντε συγκροτήματα που κέρδισαν με την παρουσία τους κοινό και κριτική επιτροπή. Στη σκηνή της Αρχιτεκτονικής για μία ακόμα φορά […]

today27 Μαΐου, 2016

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%