Φοίβος Πιομπίνος

Περί συνέχειας Μινωιτών, Μυκηναίων και Νεοελλήνων

today23 Αυγούστου, 2017

Background
share close

Αντιγράφω από άρθρο της εφημερίδας Η Καθημερινή, το οποίο υπογράφει ο Γιάννης Ελαφρός, την πληροφορία περί της ύπαρξης γενετικής συγγένειας και συνέχειας μεταξύ των Μινωιτών, των Μυκηναίων και των Νεοελλήνων, την οποία αναδεικνύει μελέτη γενετικού υλικού από διεθνή ομάδα ερευνητών, δημοσιευθείσα στο περιοδικό Nature. Την ομάδα στελέχωσαν συνεργαζόμενοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, μαζί με αρχαιολόγους και άλλους συνεργάτες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κέντρου ΄Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Μελετήθηκαν αρχαία δείγματα DNA προερχόμενα από Μινωίτες της αρχαίας Κρήτης, από Μυκηναίους και από ανθρώπους της Εποχής του Χαλκού από την Πισιδία της ΝΔ Μικράς Ασίας.

Η περί ης ο λόγος μελέτη καταδεικνύει πως οι Μινωίτες, οι Μυκηναίοι και σύγχρονοι ΄Ελληνες μοιάζουν γενετικά πολύ μεταξύ τους, αν και δεν ήταν βέβαια πανομοιότυποι, αφού και οι τρεις πληθυσμοί έχουν, ως είναι φυσικό, προσμείξεις από ανατολικότερους   πληθυσμούς παρόμοιους με τους αρχαίους κατοίκους του Καυκάσου, της Αρμενίας και του Ιράν. Οι δε  Μυκηναίοι, σε αντίθεση με τους Μινωίτες, είχαν επιπροσθέτως εν μέρει προέλευση από τους αρχαίους κατοίκους της Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Ευρασίας. Με την εν λόγω μελέτη απορρίπτεται για πρώτη φορά η θεωρία πως οι Μυκηναίοι ήταν ένας πληθυσμός με προέλευση πέρα από τον αιγαιακό χώρο, καθώς και η θεωρία πως οι Μυκηναίοι και οι μετέπειτα αρχαίοι ΄Ελληνες  αξαλείφθηκαν κατά τον Μεσαίωνα όπως υποστήριζε  ο Φαλμεράιερ.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

«The Blackout»: Το νέο τραγούδι των U2

Από στιγμή σε στιγμή περιμένουν οι θαυμαστές των U2 να κυκλοφορήσει το νέο τους τραγούδι. Τα μέλη του κλαμπ των θαυμαστών του ιρλανδικού συγκροτήματος έμειναν έκπληκτα όταν έλαβαν, στις αρχές της εβδομάδας, μια κρυπτογραφημένη επιστολή με δύο φιγούρες, η οποία, όπως φαίνεται, αναγγέλλει την επικείμενη κυκλοφορία του νέου τραγουδιού του συγκροτήματος με τίτλο «The Blackout».  Η επιστολή μιλάει για τον Ουίλιαμ Μπλέικ και την ποιητική του συλλογή της αθωότητας «Songs […]

today23 Αυγούστου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%