Φοίβος Πιομπίνος

Περί των «ανθρωπογενών» σεισμών

today3 Νοεμβρίου, 2017

Background
share close

      Ανθρωπογενείς χαρακτηρίζονται οι σεισμοί εκείνοι που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι τρεις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σεισμών είναι: α) οι εξορυκτικές-μεταλλευτικές δραστηριότητες σε ποσοστό 37% με συνέπεια την κατάρρευση στοών και κατολισθήσεις β) η δημιουργία μεγάλων φραγμάτων νερού  σε ποσοστό 23% και γ) οι συμβατικές μέθοδοι άντλησης πετρελαίου και αερίου σε ποσοστό 15%. Άλλες αιτίες είναι οι δραστηριότητες γεωθερμικής ενέργειας σε ποσοστό 8%, οι υπόγειες  πυρηνικές εκρήξεις σε ποσοστό 3%, ακόμα και η ανέγερση μεγάλων ουρανοξυστών που ασκούν μεγάλο βάρος στο υπέδαφος. ΄Οχι αμελητέοι (4%) είναι επίσης οι σεισμοί εξαιτίας αντισυμβατικών μεθόδων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη χρήση της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης, δηλαδή την εισροή νερού υπό μεγάλη πίεση σε υπόγεια ρήγματα. Σημειωτέον ότι ο παλαιότερος καταγεγραμμένος ανθρωπογενής σεισμός  συνέβη το 1868 στην Αυστραλία και αποδίδεται σε εξορυκτική δραστηριότητα. Οι περισσότεροι ανθρωπογενείς σεισμοί είναι βέβαια μικροί, της τάξεως των τριών έως τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο κάποιοι είναι πολύ ισχυρότεροι.

Aπό άρθρο της Καθημερινής αντλώ την πληροφορία πως οι υπεύθυνοι για τη “Βάση Δεδομένων Ανθρωπογενών Σεισμών” (HiQuake) γεωεπιστήμονες, με ανακοίνωσή τους στο περιοδικό Seismological Research Letters, υπολογίζουν σε 728 τους καταγεγραμμένους στον πλανήτη μας «ανθρωπογενείς» σεισμους των τελευταίων 150 ετών. Από αυτούς, οι έξι φέρονται να έχουν συμβεί στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον είναι να μας ενημερώσει η Πολιτεία σε ποιες περιοχές συνέβησαν οι έξι εν λόγω σεισμοί και σε ποιες αιτίες πρέπει να αποδοθεί η πρόκλησή τους. Πρόχειρα μού έρχεται στον νου η μεγάλη κατολίσθηση που συνέβη τη 10η Ιουνίου 2017 στο υπό την εκμετάλλευση της ΔΕΗ λιγνιτωρυχείο  Αμυνταίου Κοζάνης, η οποία πλήγωσε και το χωριό ΄Αγιοι  Ανάργυροι, που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το ορυχείο. Εξάλλου σκέφτομαι πολύ προβληματισμένος τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από την προβλεπόμενη ανέγερση δύο ουρανοξυστών στην περιοχή του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού. Εννοείται πως θεωρώ απαράδεκτη την οπτική ρύπανση που θα προκληθεί απ΄αυτό το πρόγραμμα και το βιασμό του ήδη κακοποιημένου μοναδικού παγκοσμίως αττικού τοπίου. Τελικά, από το τεράστιο πάρκο που θα αποκτούσε η Αττική στο Ελληνικό, καταντήσαμε να αποδεχθούμε την οικιστική δόμηση μέρους του ελεύθερου σήμερα χώρου και καταλήξαμε μάλιστα να συζητάμε το τερατώδες σχέδιο ανέγερσης δύο ουρανοξυστών, κάτι εντελώς εκτός ελληνικής γραμμής και κλίμακος.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

NG Συνεντεύξεις

Ο Άρης Δαβαράκης δίνει συνέντευξη στον NGradio

Ο συγγραφέας , στιχουργός και δημοσιογράφος Άρης Δαβαράκης δίνει συνέντευξη στον Στέλιο Νικολαΐδη και τον Ισίδωρο Πάτερο, καλεσμένος στην εκπομπή «Ήχος, το Τελικό Σύνορο» την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017. Μαζί του, σε ένα μέρος της εκπομπής, ο φίλος και κουμπάρος του, Μπάμπης Γεωργακόπουλος.

today3 Νοεμβρίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%