Φοίβος Πιομπίνος

Περί του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών

today30 Ιανουαρίου, 2018

Background
share close

Χρόνια κράτησε η προς τα κάτω από την επιφάνεια της γης επέκταση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών και τελικά, όποτε το επισκέπτομαι πια, μένω με την εντύπωση, όπως και άλλοι φίλοι μου, ότι υπάρχουν λιγότερα εκθέματα από πριν. Βέβαια το τωρινό μουσείο δίνει, βάσει των σύγχρονων μουσειολογικών μεθόδων, περισσότερο έμφαση στον βυζαντινό καθημερινό βίο, οπότε ανάλογα είναι και τα εκθέματα. Βρίσκω ωστόσο πολύ φτωχή την παρουσίαση της βυζαντινής ζωγραφικής, που είναι κατ’ εμέ ό,τι σπουδαιότερο παρήγαγε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά την υπερχιλιετή ύπαρξή της στον τομέα του παγκόσμιου πολιτισμού μαζί βέβαια με το βυζαντινό μέλος. Εντύπωση μού προκαλεί η σπατάλη άδειων χώρων, κλιμακοστασίων και διαδρόμων, όπως καλήν ώρα στο καινούργιο τμήμα του Μεγάρου Μουσικής, όπου για να φτάσει κανείς στην Αίθουσα Αλεξάνδρας Τριάντη πρέπει να διασχίσει δεκάδες μέτρα διαδρόμων επενδυμένων με παγερά άσπρα μάρμαρα ασσυροβαβυλωνιακής αισθητικής.
Στο τωρινό Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών πολλές αίθουσες παραμένουν κλειστές ελλείψει φυλάκων. ΄Ομως είναι λυπηρό να έρχεται κανείς από την άλλη άκρη του κόσμου και, επισκεπτόμενος το μουσείο, να βλέπει αντί βυζαντινές αρχαιότητες άλλες εκθέσεις, παντελώς άσχετες με τον βυζαντινό πολιτισμό, όσο ενδιαφέρουσες κι αν είναι αυτές. Τούτες τις σκέψεις μού τις γέννηση γι’ άλλη μια φορά η θαυμάσια κατά τ΄άλλα έκθεση με υδατογραφίες λουλουδιών από τον ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Βαρλάμο (Πάρος 1922-Αθήνα 2013). ΄Οσο για το πρόβλημα έλλειψης φυλάκων στα ελληνικά μουσεία με συνέπεια να παραμένουν κλειστές πολλές αίθουσες, όπως στο Εθνικό Αρχαιολογικό, στο Μουσείο των Δελφών κ.λπ., έχω απλώς να επισημάνω ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στην Κύπρο, την οποία σημειωτέον επισκέπτονται χιλιάδες τουριστών, σε κανέναν αρχαιολογικό χώρο, όσο εκτεταμένος και να είναι αυτός, όπως π.χ. της Πάφου, και σε κανένα μουσείο δεν υπήρχε ίχνος φύλακα, εκτός από εκείνον που καθόταν στην είσοδο και έλεγχε τα εισιτήρια.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Ο NG προτείνει

Η Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων σε ένα αφιέρωμα στη μουσική οικογένεια των εγχόρδων

Ολοκληρώνεται ο κύκλος συναυλιών «Μουσικές Οικογένειες» της Συμφωνικής Ορχήστρας, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, με κορυφαίες μουσικές συνθέσεις όπου πρωταγωνιστούν οι δύο μεγαλύτερες μουσικές οικογένειες οργάνων που απαρτίζουν μια συμφωνική ορχήστρα, τα πνευστά και τα έγχορδα.   Μετά  το αφιέρωμα στα πνευστά, ακολουθεί εκείνο στη μουσική οικογένεια των εγχόρδων την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 20.30, υπό τη μουσική διεύθυνση του […]

today30 Ιανουαρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%