Φοίβος Πιομπίνος

Ποια ήταν η Αικατερίνη Παναγιώτου;

today1 Απριλίου, 2017

Background
share close

      Η Αικατερίνη Παναγιώτου ήταν από τις πρώτες επαγγελματίες ηθοποιούς. Καταγόταν από την ΄Ηπειρο, αλλά ζούσε στην Αθήνα βιοποριζόμενη ως εργάτρια μεταξουργείου. Το 1840 είχε παίξει σε ερασιτεχνική παράσταση του έργου Ο Αριστόδημος του Βιτσέντο Μόντι υπό την καθοδήγηση του κωνσταντινουπολίτη ηθοποιού Κωνσταντίνου Κυριάκου Αριστία. Δύο χρόνια αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου 1842 υπέγραψε συμβόλαιο με την Επιτροπή του εν Αθήναις Θεάτρου και προσλήφθηκε ως έμμισθη ηθοποιός, καθιστάμενη η πρώτη Ελληνίδα που τόλμησε να εμφανιστεί δημοσίως σε θεατρική σκηνή, αψηφώντας την προκατάληψη που υπήρχε για το επάγγελμα της θεατρίνας. Μετά την Παναγιώτου, η παραπάνω Επιτροπή προσέλαβε επίσης την Αθηνά Φιλιππάκη, τη Μαριγώ Δευτερίδη και τη Μαριγώ Δομεστίνη, οι οποίες μαζί με έντεκα ακόμα άντρες ηθοποιούς σχημάτισαν τον πρώτο θίασο της Επιτροπής.

Η πρώτη παράσταση του θιάσου δόθηκε την άνοιξη 1843, και η Αικατερίνη Παναγιώτου  πρωταγωνίστηκε στην τραγωδία Φίλιππος Β’  του Βιττόριο Αλφιέρι, υποδυόμενη την Ισαβέλλα. Δεύτερο έργο ήταν η κωμωδία Εξηνταβελόνης του Μολιέρου, στην οποία μοιράστηκε τον πρώτο ρόλο με την Αθηνά Φιλιππάκη. Ακολούθησαν κι άλλοι ρόλοι στους οποίους ο ανταγωνισμός με τη Φιλιππάκη προτύπωσε τους μετέπειτα ανταγωνισμούς Κυβέλη-Κοτοπούλη και Βουγιουκλάκη-Καρέζη. Αυτά διήρκεσαν μέχρι τον Φεβρουάριο 1846 οπότε διαλύθηκε ο θίασος. Η Παναγιώτου εγκατέλειψε τη σκηνή για πάντα και παντρεύτηκε.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

NG Συνεντεύξεις

Ο Παναγιώτης Στεργίου δίνει συνέντευξη στον NGradio

Ο σπουδαίος συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Παναγιώτης Στεργίου δίνει συνέντευξη στον Στέλιο Νικολαΐδη και τον Ισίδωρο Πάτερο, καλεσμένος στην εκπομπή «Ήχος, το Τελικό Σύνορο» την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017.

today31 Μαρτίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%