Φοίβος Πιομπίνος

Ποια ήταν η Χάιδω Σέχου;

today28 Ιουνίου, 2019

Background
share close

      Η Χάιδω, κόρη του του Γιαννάκη Σέχου, απόγονου γνωστής οικογένειας Σουλιωτών, υπήρξε ανιψιά της ηρωίδας Δέσπως Μπότση. Η Χάιδω, που προκαλούσε το θαυμασμό με την ομορφιά της, πολέμησε από το 1792 ώς την ημέρα που έπεσε το Σούλι. ΄Επαιρνε μέρος με τους  άντρες σε όλες τις μάχες  και συμμετείχε συχνά στα συμβούλια των οπλαρχηγών του Σουλίου. H φιλία που τη συνέδεσε με τον Φώτο Τζαβέλλα έδωσε την αφορμή να δεθεί στενότερα με την υπόθεση του αγώνα. Οι Σουλιώτες ορκίζονταν στο σπαθί του Φώτου και οι Σουλιώτισσες στο όνομα της Χάιδως.

       Ο ΄Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, μετά την ήττα του το 1792, δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες να καταλάβει το Σούλι. Βλέποντας ωστόσο πως οι προσπάθειές του δεν είχαν αποτέλεσμα, πρότεινε να δωροδοκήσει τους Σουλιώτες να φύγουν. Εκείνοι του απάντησαν ως εξής:

«Δεν απερνάει εδώ φλουρί,
δεν απερνάει ασήμι,
εδώ περνάει το σπαθί,
το κλέφτικο ντουφέκι,
όπου τρομάζει τη Τουρκιά».

      Μετά την εκστρατεία του Αλή Πασά εναντίον του Σουλίου το 1803, η κατάσταση των Σουλιωτών έγινε αδιέξοδη.  Παρά το γεγονός ότι οι μάχες διεξάγονταν με επιτυχία από τους Σουλιώτες, η πολιορκία τους από τον Αλή στένευε όλο και περισσότερο. ΄Ετσι αναγκάστηκαν οι Σουλιώτες να συνθηκολογήσουν με τον Αλή Πασά και να αποχωρήσουν από τις εστίες τους. Ο Φώτος Τζαβέλλας και η Χάιδω Σέχου πέρασαν στην Κέρκυρα. Κατά μία εκδοχή, η Χάιδω πολέμησε με το βαθμό του ταγματάρχη, μαζί με τον Φώτο, στη μάχη της Νάπολης το 1805 κατά του Ναπολέοντα.

       Το δημοτικό μας τραγούδι απαθανάτισε τη Χάιδω Σέχου ως εξής:

Ας έρχονται οι παλιότουρκοι, τίποτα δε μας κάνουν
Ας έρθουν πόλεμο να ιδούν και Σουλιωτών τουφέκια,
να μάθουν Λάμπρου το σπαθί, Μπότσαρη το του
τ΄άρματα των Σουλιωτών, της ξακουσμένης Χάιδως.

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διασκέδαση

O Sasha και ο John Digweed στο Bolivar | Παρασκευή 5 Ιουλίου

Παρασκευή 5 Ιουλίου Bolivar Beach Bar Λ. Ποσειδώνος, Ακτή του Ήλιου, Άλιμος ΄Ανοιγμα θυρών: 21:00 Προπώληση: 18€ | Ταμείο: 20€ Την Παρασκευή 5 Ιουλίου θα βρεθούν στο booth του Bolivar Beach Bar δυο από τα σημαντικότερα ονόματα  της dance electronica,  οι Sasha & John Digweed, ΄Υστερα από πάρα πολλά χρόνια μαζί στην Ελλάδα, ενώνουν τις  υπερδυνάμεις τους  για μια νύχτα που θα γραφτεί στην ιστορία. Ετοιμαστείτε να αιχμαλωτιστείτε από τα […]

today27 Ιουνίου, 2019

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%