Φοίβος Πιομπίνος

Ποια ήταν η Κυνίσκα;

today6 Φεβρουαρίου, 2017

Background
share close

Κατά την Αρχαιότητα, στα χρόνια της κλασικής περιόδου, απαγορευόταν αυστηρά στις γυναίκες όχι μόνο η συμμετοχή τους ως αθλητριών στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και η είσοδός τους στο στάδιο ως θεατών, ακόμα και όσων ήταν παντρεμένες. Αν μια γυναίκα τολμούσε να παραβεί το νόμο, η τιμωρία της ήταν σκληρότατη: την κατακρήμνιζαν από το Τυπαίο όρος, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Στους Ολυμπιακούς αγώνες οι γυναίκες είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο ως ιδιοκτήτριες των ίππων στα ιππικά αγωνίσματα, αφού σε αυτά βραβευόταν ο ιδιοκτήτης, όχι ο αναβάτης. Χάρη σε αυτόν το θεσμό, κάποιες  γυναίκες ανακηρύχθηκαν ολυμπιονίκες.

Πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκης υπήρξε η Κυνίσκα, κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Αρχιδάμου και αδελφή του βασιλιά Αγησιλάου Β’. Αυτός παρότρυνε την αδελφή του να εκθρέψει άλογα και να συμμετάσχει στο αγώνισμα του τέθριππου, λέγοντάς της κατά τον Πλούταρχο (Αγησ. 20.1): «Ουδεμίας εστίν αρετής αλλά πλούτου και δαπάνης η νίκη», πάει να πει πως η νίκη στα ιππικά αγωνίσματα δεν είναι ζήτημα αρετής, αλλά εξαρτάται από τον πλούτο και τη δαπάνη για την αγορά των ίππων.΄Ετσι η Σπαρτιάτισσα Κυνίσκα νίκησε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 396 π.Χ. στο αγώνισμα του τέθριππου, που ήταν ένα δίτροχο άρμα συρόμενο από τέσσερις ίππους. Η Κυνίσκα νίκησε επίσης και στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 392 π.Χ.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διασκέδαση

Οι «Πειρατές της Καραϊβικης» σαλπάρουν ξανά

Χάρισε στον Τζόνι Ντεπ την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου της καριέρας του, και κατάφερε να πλάσει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην ιστορία του σύγχρονου σινεμά. Ο λόγος για τους «Πειρατές της Καραιβικής» και την «Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού» του Γκορ Βερμπίνσκι από το 2003 με τον πειρατή Τζακ Σπάροου, που ένεκα της αγάπης ξανοίγεται στους ωκεανούς και τα βάζει με ζωντανούς και αναστημένους εχθρούς. Η (σχεδόν ανέλπιστη) μεγάλη […]

today6 Φεβρουαρίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%