Φοίβος Πιομπίνος

Ποια ήταν η Μαρία η Συγκλητική;

today25 Σεπτεμβρίου, 2019

Background
share close

      Το 1570 είναι η χρονιά που οι Τούρκοι υπό τον Λαλλά Μουσταφά πρωτοπάτησαν στην Κύπρο. Πρώτα εισέβαλαν αμαχητί στη Λάρνακα και προήλασαν προς τη Λευκωσία όπου συνάντησαν σθεναρή αντίσταση. Τελικά η Λευκωσία αλώθηκε και λεηλατήθηκε τον Σεπτέμβριο 1570, οι δε κάτοικοί της είτε σφαγιάστηκαν   είτε  πουλήθηκαν  ως  σκλάβοι. Η άλωση  της  Λευκωσίας  παραβλήθηκε  σε   αγριότητα  με  την  άλωση  της Βασιλεύουσας. Κατόπιν αυτού του γεγονότος όλες οι υπόλοιπες κυπριακές  πόλεις, καταληφθείσες από πανικό, παραδόθηκαν αμαχητί στους τούρκους εισβολείς πλην της Αμμοχώστου, της οποίας η πολιορκία διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο λόγω της ηρωικής αντίστασης των κατοίκων της με επικεφαλής τον ενετό στρατηγό Μαρκαντόνιο Μπραγαδίνο. Μια από τις ηρωικότερες κυπριακές μορφές τα χρόνια εκείνα υπήρξε η Μαρία η Συγκλητική, η οποία γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας (περίπου το 1550). Καταγόταν από οικογένεια ευγενών με ρίζες στο Βυζάντιο.  Κατά την άλωση της Λευκωσίας αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε με πολλούς νέους  και νέες    στο λιμάνι της Αμμοχώστου  όπου φορτώθηκαν σε πλοία για να σταλούν στην Κωνσταντινούπολη ως λάφυρα στον σουλτάνο. Σύμφωνα με την παράδοση, η Μαρία η Συγκλητική κατόρθωσε να βάλει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη του πλοίου ανατινάζοντάς  το την 6η Οκτωβρίου 1570.  Η σφοδρότητα  των εκρήξεων ήταν τέτοια που ανατινάχτηκαν κι άλλα δύο πλοία της συνοδείας, παρασύροντας στον θάνατο τα τουρκικά πληρώματά τους και τους έλληνες αιχμαλώτους, πλην τεσσάρων μόνο ανθρώπων. H Mαρία η Συγκλητική πέρασε στις ιστορικές αναφορές, στη λογοτεχνία και στην τέχνη με διάφορα ονόματα: Αρνάλδα Ρουχιά, Ρενάλδα, Βελεσάνδρα.     

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Blog

Στον απόηχο της συναυλίας του Andrea Boccelli στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ηρώδειο, η οποία έγινε sold out με το που ανακοινώθηκε!

Για μιαν ακόμη φορά η πρόεδρος του IFG κ. Ασπασία Λεβέντη συνδύασε τον πολιτισμό με την βοήθεια των συνανθρώπων μας! Και κάλεσε τον διαπρεπή τενόρο Αντρέα Μποτσέλλι, τoν οποίο υποδέχτηκε ενθουσιωδώς το αθηναϊκό κοινό, σε μια συναυλία αφιερωμένη στην μνήμη του Φράνκο Τζεφιρέλλι, επίτιμου προέδρου του Ιδρύματος, και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, πρέσβη καλής θελήσεως, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την θέρμανση σχολείων της Ελλάδας και νοσοκομειακό εξοπλισμό!  Guest […]

today25 Σεπτεμβρίου, 2019

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%